Så undviker du att bli sjuk i jul

Lagom till jul kom larmet: vinterkräksjukan är här. Senare än vanligt har den gjort sin entré, men det finns metoder för att undvika att smittad.

Att bakterierna blir fler i rumstempererad mat känner nog de flesta till. Ändå är det lätt att glömma bort i juletid när en fundamental del av firandet är just mängden mat. Med det rus som julefriden kan ge, tenderar medvetenheten om både mängden mat och matsäkerheten minska rejält. Åtminstone kan undertecknad intyga att så ofta är fallet.

– Visst är det trevligt när ett julbord dignar av mat, men med tanke på matsäkerheten är det bättre att ta fram ungefär det du räknar med går åt. Om samma mat efter några timmar i rumstemperatur åker in i kylskåpet, för att tas fram igen nästa dag så kan antalet bakterier ha fördubblats många gånger. Det är sammanlagd tid i rumstemperatur som räknas om du vill hindra bakterier från att föröka sig. Det kan därför vara bra att tänka på temperatursvängningarna, säger Ola Kotsalainen, matsäkerhetsexpert på Anticimex, i en kommentar.

Anticimex betonar vikten av att kylskåpet är tillräckligt kallt, helst kring fem plusgrader, alternativt att maten förvaras utomhus i decemberkylan. Om maten placeras utomhus är det viktigt att se till att inga fåglar eller tomtar kommer och norpar delikatesserna.

Att kall mat ska vara kall och varm mat vara varm är en enkel tumregel. Anticimex lyfter även fram vikten av god handhygien mellan tillagning av julbordets läckerheter. Slarv med vatten och tvål kan i värsta fall ge salmonella eller campylobacter.