Så stoppar styrelsen skadedjur när kylan kommer

Med kylan kommer mys, matlagning – och möss. Möss och andra skadedjur vill gärna vara inne i varma och välfyllda hus när temperaturen stiger under nollstrecket. Det är viktigt att styrelsen är medveten om detta för att kunna informera medlemmarna om hur de ska hantera skadedjuren. Mössen kan gnaga sönder det mesta och ta sig in i väggar och elledningar.

– Mössens förmåga att ta sig in är stor, det är i princip omöjligt att täta helat så att de inte kommer in. Men det går att begränsa mössens möjligheter. Försök att hålla så fritt som möjligt runt hela byggnaden, så att de inte kan vara gömma sig kring husfasaden. Ta bort häckar och undvik högt gräs. Täta där du ser små hål och förse uppenbara ingångshål med nät, säger Anticimex skadedjursexpert Håkan Kjellberg i en kommentar.

Han varnar även för ett annat skadedjur såhär års: flugan.

– Flugor söker skydd när det blir kallt. Det man kan göra är att montera insektsnät på ventiler och vid takfot och täta runt fönster och kabelgenomföringar. Flugor är lättjagade, prova att använda dammsugaren. Det är bra om du blir av med dem, annars kommer de vakna i mars och ta sig genom taket, eldragningar och genomföringar, säger Håkan Kjellberg i ett pressmeddelande.

Bild: Mostphotos