Foto: Dan Burch, Mostphotos

Det här vill svenskar dela med sina grannar

Svenska grannar kan dela verktyg och gymredskap med andra. Däremot är de inte särskilt sugna på att dela bostadsyta, enligt en undersökning av SBC, där frågor har ställts kring delningsekonomi.

Delningsekonomin växer på olika håll i Sverige. Människor samåker, hyr ut i andra hand och delar saker. Enligt Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC, kommer det att komma allt fler lösningar i framtiden för att komma till rätta med landets bostadsbrist.

Men när det gäller att dela sitt boende med andra, så vill majoriteten, 86 procent, inte göra det, enligt en ny undersökning av SBC. Man delar gärna saker, men inte bostadsyta.

Av de som trots allt kan tänka sig att dela bostadsutrymme med andra, så är det framför allt tv-rummet som i så fall är aktuellt.

Däremot kan omkring hälften tänka sig att dela verktyg och gymredskap med andra grannar, enligt undersökningen.

– Dagens familjer ser inte ut som de en gång gjorde. Vi har fler äldre än någonsin och singelhushåll eller familjer som lever varannan vecka-liv är betydligt vanligare i dag. Bostadsbristen i städer gör dessutom att ungdomar bor hemma allt längre. I samband med detta talas det mer om flexibla bostäder och lösningar med fler delade funktioner. Det är intressant att det skiljer sig så pass mycket mellan vilka som är villiga att dela vad med sina grannar. En bostadsrättsförening är trots allt redan en stor delningsekonomi, säger Helena Klåvus, CIO på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB, i ett pressmeddelande.