Så sänker föreningen elkostnaden

Många bostadsrättsföreningar dras med höga elkostnader. Men innan föreningen kontaktar olika elbolag för att jämföra priser, finns det flera saker kan undersökas, tipsar Sveriges BostadsrättsCentrum, SCB.

– Det första en bostadsrättsförening kan göra är att se över sin elförbrukning överlag. Det är den största och viktigaste insatsen. Var är elförbrukningen som störst i de gemensamma utrymmena och var behövs det insatser? Är det kanske belysningen, hissen eller torkskåpet som drar onödigt mycket el? Här finns det potentiellt en hel del att göra för att minska energiförbrukningen, säger Nina Wahlberg, Affärsområdeschef teknisk förvaltning på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB, i en kommentar.

SCB tipsar även om att byta till lågenergilampor, använda närvarostyra lampor, se över hissarnas energikostnad, och att så långt som möjligt älja energisnåla alternativ när det gäller tvättmaskiner och torkskåp.

Foto: Mostphotos