Så räddar ni grannsämjan under vintern

Barrande julgranar, slask i trapphuset och grannar som inte drar igen dörren efter sig är saker som är extra irriterande på vintern, visar en undersökning av Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC. Så här löser ni problemen.

– Under vintern handlar många klagomål och felanmälningar till oss på SBC om att det är kallt i lägenheten och att det blir väldigt smutsigt i entréer och trapphus. Under vita vintrar får vi även flera frågor om snöröjning, säger Nina Wahlberg, affärsområdeschef teknisk förvaltning på SBC, i ett pressmeddelande.

Så räddar ni grannsämjan under vintern

Om julgranar slängs ut genom balkongdörrar eller barrar i hissen, så tipsa de boende om att klippa ner granen i mindre bitar innan den bärs ut, och berätta var närmaste uppsamlingsplats finns.

Slask i trapphuset kan undvikas med rejäla skrapmattor, både utanför och innanför entrédörren.

Oro för snöras från taken undviks smidigast genom tydliga avtal med en seriös tak- och snöskottarfirma.

Öppna dörrar och fönster som kyler ned gemensamma utrymmen? Installera automatiska och byt ut gamla tätningslister på fönster och dörrar.

Kalla lägenheter? Informera medlemmarna i fastigheten att det kan ta någon dag innan bostadens värmesystem sätter igång, så det gäller att ha lite tålamod. Tipsa också om att lufta element.