Bostadsfällan som kan märka dig för livet

Att köpa en ny bostad innan den gamla är såld är ett riskabelt spel på dagens bostadsmarknad. Så dyrt kan det bli, enligt experter.

Priserna på bostadsmarknaden har stabiliserats sedan förra hösten. Men osäkerheten fortsätter att sätta spår. Inte minst tar det längre tid att sälja en bostad, och ofta får säljobjekten läggas ut flera gånger innan någon nappar, enligt Hemnet.

Den trögare bostadsmarknaden gör att risken är förhöjd om du köper en ny bostad innan den gamla är såld, eftersom det kan blir dyrt om den gamla bostaden inte säljs i tid, eller till ett lägre pris än förväntat. Och att bryta ett köpekontrakt är oftast inget alternativ, för då måste köparen stå för alla merkostnader som säljaren drabbas av, enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

– Det kan handla om dubbla mäklararvoden, dubbla boendekostnader och mellanskillnaden om bostaden vid en ny försäljning säljs till ett lägre pris. Skadeståndet baseras på detta, säger hon till Dagens Industri.

Erik Olsson, som grundat mäklarföretaget Erik Olsson, varnar även han för trista konsekvenser när köpare tar sig vatten över huvudet. Men samtidigt konstaterar han att köpare som villkorar köpet med att de lyckas sälja den gamla riskerar att väljas bort av säljaren.

Det har blivit allt vanligare att sälja först och köpa sen, påpekar han.

I takt med amorteringskravens införande har bankerna fortsatt att skruva åt. Så nu krävs det väldigt goda marginaler för att banken ska tycka att det är okej att köpa först. Idag är det säkert sju av tio som säljer först, lite grovt räknat, säger han till Dagens Industri.