Så påverkas du av skärpt amorteringskrav

I slutet av förra året meddelade regeringen att den ger grönt ljus till ett skärpt amorteringskrav. Om förslaget blir verklighet den 1 mars, vad kommer det att innebära? Egrannar reder ut.

I november beslutade Finansinspektionen (FI) att gå vidare med förslaget om att skärpa amorteringskravet för hushåll med höga skuldkvoter, med andra ord för de som har stora bolån i förhållande till inkomsten.

Förslaget har mött starka reaktioner, och i debatten finns det två sidor av myntet. I slutet av förra året gav regeringen grönt ljus till förslaget som föreslås träda i kraft den 1 mars 2018.

Vad innebär då förslaget? Jo, det nya kravet innebär att nya bolånetagare med lån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst en procent per år på sitt bolån, utöver det redan befintliga amorteringskravet.

Men vilka omfattas? Alla privatpersoner som tar nya bolån. Enligt Finansinspektionen kommer runt 14 procent av alla nya bolånetagare beröras, framför allt i storstäder. Omkring 30 som tar nya lån i Stockholm kommer att beröras.

Vad räknas som inkomst? Det är hushållets totala inkomst som ska räknas, och det handlar om taxerad bruttoinkomst (alltså före skatt). Men även inkomster som barnbidrag och studiebidrag har diskuterats.

Vad händer om man byter bank? Flyttar du ett lån som togs innan det skärpta amorteringskravet så kommer du inte att omfattas av de nya reglerna. Så här skrev FI för en tid sedan: ”Vi anser att det är viktigt att man som kund ska kunna flytta befintliga lån till en ny bank utan att amorteringsvillkoren påverkas”. Men FI uttryckte sig på liknade sätt innan det nuvarande amorteringskravet infördes, men idag kräver många banker amorteringskrav även vid flytt av lån. Så slutsatsen är väl: Kolla med banken!

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 mars 2018.

 Källa: Privatapengar, Compriser.se, FI.