Ingves: ”Penningpolitiken slår rakt in i folks plånböcker”

Hushållens skulder kommer att vara högre än någonsin, samtidigt som räntorna stadigt kommer att stiga, om än långsamt. Det säger Stefan Ingves, riksbankschef, i en intervju med DI. ”Penningpolitiken slår rakt in i folks plånböcker på ett sätt som inte har skett tidigare”, säger han.

Stefan Ingves menar att den skakiga bostadsmarknaden inte i någon större utsträckning påverkar penningpolitiken, även om det som sker på bostadsmarknaden kräver ett vakande öga.

– Det vi har framför oss under ett antal år är ett läge där skulderna kommer att vara högre än de någonsin har varit förut. Samtidigt har vi några år framför oss då räntorna stadigt kommer att stiga, om än långsamt. Det är ett samhällsexperiment som vi aldrig har gjort tidigare, säger han till Dagens Industri.

En stor del av hushållens skulder är tagna till rörlig ränta, vilket innebär att effekten kan bli större när räntan väl höjs. Stefan Ingves betonar att räntekänsligheten är större än den varit tidigare.

– Det innebär att penningpolitiken slår rakt in i folks plånböcker på ett sätt som inte har skett tidigare. Det kan potentiellt naturligtvis spela roll både för enskilda hushåll och penningpolitiken längre fram, till tidningen.