Inför bostadsköpet kan det vara viktigt att kolla upp bostadsrättsföreningens ekonomi. Men hur gör man? Ett sätt är att tränga in i årsredovisningen.
För att förstå en årsredovisning till fullo krävs ofta god kunskap i ekonomi. Men för att förstå den tillräckligt bra för att avgöra om föreningens ekonomi är stabil eller kass behöver inte kräva samma färdigheter. Det gäller bara att veta vad man ska leta efter.
Så här hittar du det viktigaste i årsredovisningen:
- Läs förvaltningsberättelsen, i den återger styrelsen hur man har förvaltat föreningens pengar och vilka reparationer som har utförts och så vidare. Här kan du se om det har utförts några större eller mer omfattande reparationer, eller om några sådana är planerade inom en snar framtid.
- Kika på uthyrningsverksamheten, många föreningar hyr ut lokaler till företag. Det här är ofta en bra inkomstkälla för föreningen. Det kan därför vara klokt att kika på intäkterna från sådana verksamheter, om de finns vill säga.
- Undersök föreningens skulder. De flesta föreningar har skulder, vilket inte behöver vara dåligt. Men vissa föreningar kan ha stora skulder, som kan slå igenom på dina framtida boendekostnader. Enligt Borattupplysning.se är ett sätt att få koll att jämföra skulderna med den totala omsättningen. Lägg ihop alla långfristiga skulder i balansräkningen och dela med omsättningen (det vill säga summan av intäkterna) i resultaträkningen. Ett lågt värde, säg under 5 är bra. Ett högt, över 10 är inte bra, och över 20 är absolut inte bra. Men detta är bara en tumregel. Ta hjälp av en expert för att analysera hur stabil föreningens ekonomi är.
- Titta på räntekostnaderna för lånet. Om föreningen har höga skulder kan räntekostnaderna vara en betydande kostnad. Tänk på att om föreningen i nuläget har en låg ränta, så kan kostnaderna komma att öka om lånen läggs om till en högre ränta. Då kan avgifterna öka kraftigt. Det kan således vara klokt att kolla upp löptider på föreningens lån.
- Har föreningen även hyresrätter? I så fall kan det vara bra, eftersom dessa kan ge stora inkomster i ett senare skede eftersom försäljningen av dem kan ge föreningen ett betydande tillskott.
- Se över utgifter och inkomster. Gör föreningen av med mer pengar än den får in i avgifter så kommer avgifterna sannolikt att höjas inom kort.
Som sagt, det kan också vara värt att ta hjälp av en expert som granskar föreningens ekonomi mer ingående. Tipsen ovan ger bara en överblick.
Källa: boupplysningen.
Foto: Colourbox