8 saker att undersöka innan bostadsköpet

Trots att bostadsrättsköpet kan vara den största investeringen som görs i livet ägnas ofta inte mer än 20 minuter på visningen innan människor slår till på miljonobjekt. Många köpare glömmer att de har undersökningsplikt. Egrannar reder ut vad det betyder.

Som köparen av en bostadsrätt har du undersökningsplikt, vilket innebär att det är du som ska ha hitta fel och brister. Köparens undersökningsplikt väger tyngre än säljarens upplysningsplikt. Skulle det vara något fel i bostaden är det alltså du som köparen som ska ha upptäckt felet.

Du köper bostaden i befintligt skick, och bör göra en noggrann koll. För det kan vara svårt att få ersättning i efterhand. Ofta kan det handla om småsaker, men det kan ju också handla om större saker som är dyrt att åtgärda. Titta bakom badkar, skåp och så vidare.

– I Stockholm är köparna oftast på en visning 5-6 minuter, sedan lägger de bud. På den tiden hinner man inte undersöka saker som man borde göra, sade Eddy Lödkvist, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Stockholm, i en intervju med Egrannar för en tid sedan.

Men ofta kan det kännas obekvämt att gå runt på visningen och rycka och dra, och dessutom vara kvar mycket längre än alla andra på visningen. Och i många fall vet den potentiella köparen inte heller vad den ska titta efter.

En stark rekommendation är att anlita en behörig besiktningsman som besiktigar bostadsrätten innan bostadsköpet. Även om detta inte fråntar dig undersökningsplikten, så kan fel och brister lättare hittas och åtgärdas.

Vad ska köparen då tänka på vid anlitande av en besiktningsman?

  • Först och främst, ta reda på exakt vad som ingår i besiktningen så att du vet vad du köper. Ta in flera offerter från olika besiktningsmän.
  • Var själv med på besiktningen, så att du kan ställa frågor och samtidigt få tips och råd av besiktningsmannen. Och eftersom du fortfarande har undersökningsplikt, kan det vara bra att vara med. Det hjälper dig på traven.
  • Välj ett besiktningsföretag som antingen är godkända av Svenska Byggingenjörers Riksförbund, SBR, eller som har välutbildade besiktningsmän. Kolla referenser.
  • Se till att besiktningsmannen har en ansvarsförsäkring.
  • Se dessutom till att skriva ett skriftligt avtal som inkluderar samtliga villkor.

Hur går det till när du gör en besiktning?

  • Du som köpare måste meddela säljaren att du vill få bostaden besiktigad. En besiktning kan ske antingen innan eller efter kontraktsskrivningen. Bäst är så klart att göra den innan du skriver på kontraktet, om det är ok för säljaren.
  • Om det inte finns tid till en besiktning kan en klausul skrivas in i kontraktet att besiktning ska ske vid ett senare tillfälle. Se då till att få med ett villkor att köpet ska kunna hävas eller omförhandlas om det visar sig finnas fel vid besiktningen.
  • Enda egentliga nackdelen med att anlita en besiktningsman är att du får lägga ut pengar för besiktningen oavsett om du vinner budgivningen eller inte. Det kan handla om några förlorade tusenlappar. Sedan finns det fall där säljaren drar sig ur affären eftersom han eller hon inte vill vänta på en besiktning. Kanske väljer säljaren en annan köpare. Men du köper ju förhoppningsvis inget som du får ångra.

Foto: Flickr.com(Josefin Granding Larsson)

Källa: SBAB.se