Miljonböter för Airbnb-uthyrare

Delningsekonomi växer så det knakar och i bostadsbranschen blir uthyrningstjänster allt populärare. Förra året växte antalet bostäder på sajten Airbnb med 69 procent och över hälften av alla svenska uthyrningar sker i Stockholm.

Samtidigt har utvecklingen möts av kritik från flera håll. Enligt en medlemsundersökning från Fastighetsägarna Stockholm, är sju av tio ledamöter i bostadsrättsföreningar är skeptiska till att låta sina medlemmar hyra ut via Airbnb.

På senare tid har även Skatteverket uppmärksammat utvecklingen och granskar svenskar som hyr ut sina bostäder med uthyrningsplattformen. Mellan april och juni har 95 personer upptaxerats enligt Skatteverkets siffror, rapporterar Di Digital. I snitt har personerna låtit bli att redovisa 106 000 kronor i sidoinkomster.

”Vi går aldrig in på vilka metoder vi använder. Vi har blivit vassare, kan vi väl konstatera”, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket, till Di Digital.