Då kräver renoveringen ja från styrelsen

En bostadsrättsinnehavare får göra en del ombyggnationer i sin lägenhet utan att fråga. Men några saker kräver styrelsens tillstånd, bland annat ingrepp i bärande konstruktioner.

Bostadsrättslagen anger tre typer av åtgärder som alltid behöver styrelsens godkännande. Det handlar om ingrepp i bärande konstruktioner, när man ska flytta ledningar för vatten, avlopp, el och gas, samt andra väsentliga förändringar.

Vad innebär då andra väsentliga förändringar?

– Att någon bygger om bostaden till oigenkännlighet. Till exempel om någon köper en lägenhet från 1800- talet med högt i tak och stuckatur och bygger om den till en funkislägenhet. Då kan styrelsen säga nej, säger Peder Halling som är jurist på Bostadsrätterna, i ett pressmeddelande.

Förutom punkterna ovan är det inte så lätt för styrelsen att säga nej. Enligt lagen får styrelsen endast säga nej om ”ändringar kan medföra påtaglig skada eller olägenhet för föreningen”. Vissa tycker att lagen ger medlemmar för stora friheter.

– Jag tycker att man alltid har en skyldighet att informera inför en stor renovering, precis som en hyresvärd informerar sina hyresgäster. Men alla känner inte så. De kan ha köpt en lägenhet för flera miljoner och tycker att de har rätt att flytta väggar och bygga större kök, säger Peder Halling.

Foto: leendeleo (flickr.com)