Stoppa trädgårdstjuven!

Trots instabilt väder är faktiskt sommaren snart här. Maj ska bli juni och med – den förmodade – värmen börjar vi äntligen använda innergårdarna igen. Grillen, utemöblerna, cyklar och gräsklippare ska åter se solens strålar.

Men samtidigt som prylar lämnar huset för trädgården, ökar tjuvarnas intresse för våra gemensamma ytor. Studier visar att var sjätte husägare någon gång varit utsatt för stöld i trädgården, rapporterar SSF Stöldskyddsföreningen.

– Många tänker inte på att de under sommarmånaderna förvarar ganska stora värden i trädgården eller vid sommarstugan, säger Pia Lindström, vice vd på SSF Stöldskyddsföreningen, i en kommentar.

Så, vad kan du bostadsrättsföreningen göra för att förebygga stölder? Grannsamverkan är en beprövad metod, men Stöldskyddsföreningen ger även en rad handfasta tips: lås fast grill och trädgårdsmöbler, lås in gräsklipparen, och DNA-märk dina ägodelar, det avskräcker tjuven och ökar chansen att du ska få tillbaka dem.

Med andra ord: ha sunt förnuft, var uppmärksam och investera i ett bra lås eller två.