Vilken budningspersonlighet är du?

Günter Mårder, vd på Företagarna och tidigare sparekonom, har gett DI sina bästa tips för att lyckas med budgivningen. Här berättar han om vilka typer av budgivare det finns.

Är du Bazookan? Då lägger du ett bud innan budgivningen börjar, och låter meddela att budet endast håller i ett visst antal timmar. Kanske toppar du med att säga att om säljaren inte nappar, så kommer du inte vara med alls i budgivningen senare.

Eller är du kanske en Döda fisken? Det är du nog om du är en nybörjare, för då hänger du bara med och höjer när de andra höjer, och spexar inte till det. Då förlorar du oftast.

Gubben i lådan är en riktig luring, som väntar in i det sista för att drämma ett saftigt bud i bordet precis när alla tror att budgivningen är över.

Psykaren är en hal ål, som svarar på alla motbud med en minimal höjning. Då får motståndaren inte en lugn stund och ligger ständigt i underläge.

Som sista tips berättar Günter Mårder för Di att det bästa är att faktiskt bli omtyckt av säljaren, som är mer benägen att sälja till just dig.

Bra tips:

  • Skaffa dig ett informationsövertag
  • Försök att sänka säljarens förväntningar
  • Få mäklare och säljare att gilla dig
  • Var flexibel
  • Låt inte andra spekulanter flytta in mentalt