Var tog väggen vägen?

Det går fort att härdas i mäklaryrket när man snabbt inser att oförutsedda saker kan hända på varje visning. Idag är jag mer luttrad men ibland händer det faktiskt saker som får även mig att häpna. En sådan dag var det häromdagen.

Jag hade fått uppdraget att sälja en förtjusande liten trea på Kungsholmen i Stockholm med kanonläge längs Norr Mälarstrand. Det skulle gå snabbt och smärtfritt, förutspådde jag. Säljaren var ett trevligt par med en jollrande liten dotter, som skulle ta steget och flytta till ett hus utanför stan. De hade redan hittat sitt nya hus och var benägna om att bli av med lägenheten snarast.

Visningsdagen kom, och jag ser till att vara på plats en stund innan. Några minuter innan visningen börjar är jag inne i badrummet för att kamma till mig, när jag hör ett högt bankande ljud. Jag springer oroligt ut i hallen och vidare in i köket där jag hör att ljudet låter högre.

Döm min förvåning när jag ser två byggarbetare, i full färd med att slå på en köksvägg med stora släggor! Det går rasande fort och kakelplattorna ramlar ner som korten i ett korthus en blåsig dag. Jag lyckas stoppa dem, och skriker rakt ut. De ser minst sagt förvånade ut, och i samma sekund så hör jag hur det börjar komma in potentiella köpare i lägenheten. Visningsbesökarna som nu har kommit fram till köket ser lätt chockade ut. Där står en mäklare i kostym med en kam i ena handen och prospekten i andra, bredvid två byggare med släggor i händerna. Omkring oss är det kaos, på bara några minuter har de lyckats riva ner en stor del av väggen och byggdammet har börjat yra runt.

Jag viskar med en svag stämma till besökarna att visningen är inställd. De kilar snabbt därifrån och jag skyndar mig att låsa dörren. Det visade sig att byggarna hade råkat gå till fel lägenhet. De skulle egentligen till plan tre, alltså lägenheten ovanför. Grannarna hade haft en vattenläcka och skulle riva ut köket för att torka det, och kunde inte vara hemma när det skulle ske. Därför hade de lämnat dörren olåst. Eftersom dörren på min visningslägenhet stod öppen, så trodde de att det var där rivningen skulle ske.

Jag befann mig alltså i en situation där paret som ägde lägenheten hade bråttom att sälja, visningen hade förstörts, och köket demolerat. Hur skulle detta gå?

Säljarna blev förtvivlade och förbannade. Men det visade sig att det faktiskt skulle gå bra ändå. En av de potentiella köparna från visningen kontaktade mig efter någon timme för att fråga vad som hade hänt. När han hörde vad som hade hänt, la han ett bud direkt. Han ville verkligen ha lägenheten och skulle ändå ändra i köket. Som tur är kunde säljarna göra en deal med byggfirman, som tyckte hela situationen var så pinsam att de erbjöd sig att hjälpa köparen med att bygga upp köket igen – gratis.

Säljarna kunde därför sälja sin lägenhet samma dag som allt hade hänt, köparen fick ett nytt kök och byggfirman slapp anmälas. Och jag, jag fick en flaska champagne av säljarna som jag firade med på kvällen.