5 tips för att slippa vattenskador i köket

Allt fler drabbas av vattenskador i hemmen, och det är oftast i köken som olyckan inträffar, visar en undersökning. Men det finns sätt att skydda sig.

Förra året inträffade en tredjedel av alla vattenskador i hemmen i köken, visar en undersökning av Vattenskadecentrum. Bad-och duschutrymmen står för 28 procent av vattenskadorna. Det är alltså vanligare med vattenskador i köken än i bad- och duschrummen, vilket kan få vissa att höja på ögonbrynen. Peder Halling, jurist Bostadsrätterna, är dock inte särskilt förvånad över utvecklingen.

– Jag tror inte att det dröjer länge förrän vi kommer att ha samma våtrumsstandard i köken som i badrummen, det vill säga golvbrunn och tätskikt i väggar och golv. Allt fler vattenanslutna köksmaskiner leder till många, stora och dyra skador för försäkringsbolagen, säger han i en kommentar på Bostadsrätternas hemsida.

En stor del, cirka 40 procent av vattenskadorna i köken, beror på läckage från diskmaskiner, ismaskiner, kyl och frys och dylikt, visar undersökningen. Att kopplingar till vattenanslutna apparater inte är fackmannamässigt utförda är inte sällan förklaringen.

– Vi har ett väldigt högt tryck i vårt vattennät, högre än i exempelvis Italien. Importerar man en maskin från Italien, är det inte säkert att den klarar våra förhållanden trots att den fungerar bra i Italien, säger Hampus Asp på branschorganisationen Säker Vatten, till Bostadsrätterna.

Ett enkelt sätt att begränsa eller förhindra vattenskador är att ha läckageskydd under kökets vattenanslutna maskiner. En läckande ledning eller koppling kan på sikt skapa allvarliga vattenskador, som inte märks förrän det är för sent.

Trygg-Hansa har också uppmärksammat den kraftiga ökningen av vattenskador i köken och därför satt ihop en lista med tips för att undvika vattenskador i just kök.

  • Anlita fackmän för installations- och reparationsarbete.
  • Installera golvskydd. En plastmatta eller annat golvskydd är en billig försäkring.
  • Ett vattenlarm, eller vattenfelsbrytare, varnar för läckage eller stänger av vattenflödet vid läckage och kan förhindra omfattande vattenskador.
  • Bygger du nytt kök, se till att alla inblandade hantverkare är med i planeringen och att någon samordnar bygget.
  • Ha koll på dina rättigheter. Du som konsument har långtgående rättigheter om vattenskadan skulle bero på brister i hushållsapparaten eller installationen, ofta upp till 10 år efter köp.

Foto: Flickr.com(Josefin Granding Larsson)