Se upp med hemmafixet i sommar!

Sommaren är tiden då vi har möjlighet att på allvar fixa med lägenheten eller sommarhuset. Men var försiktig och se upp med de fällor som är förenade med hemmafixet.

Äntligen sommar, äntligen ledighet! När vardagstressen lagt sig och semesterlunken drar in över oss, är vi många som passar på att snickra och fixa med boendet. Och visst kan det vara avstressande med ett projekt i lägenheten, trädgården eller sommarstugan?

Men helt riskfritt är hemmafixet inte. Enligt en ny Sifoundersökning som Skanska låtit göra, Säkerhetsbarometern, har 34 procent skadat sig i samband med snickeri, elarbeten eller andra renoveringssysslor. Fler män än kvinnor skadar sig, nästan 44 procent av männen har skadat sig när de har fixat med hemmet.

Bristande fokus, felaktig arbetsställning, brist på skyddsutrustning eller negligerande av förebyggande åtgärder är de vanligaste anledningarna till skador.

– Renoveringar och trädgårdsarbete kräver både förberedelse och kunskap för att de ska bli rätt utförda och för att skador ska undvikas. Det är viktigt att man har tid och inte känner sig stressad. Bristande fokus är nämligen den främsta anledningen till varför man skadar sig vid hemmafixet, säger Rikard ”Säkra Snickaren” Andersson, skyddsombud på Skanska, i en kommentar.

För att minska skaderiskerna rekommenderar Skanska att man kontrollerar verktygen, investerar i rätt hjälpmedel, använder lämplig skyddsutrustning, underhåller säkerhetsanordningar och kollar upp vilka regler som gäller för elarbeten.