Elaka mäklaren: Lägenhet säljes inklusive hyresgäst

För några år sedan hade jag en minst sagt udda försäljning. Det var en liten tvåa i en närförort till Stockholm. Trevligt område med bra kommunikationer. Lättsålt i normala fall, men den här gången kunde vi varken ha bilder i prospektet eller ordna en ordentlig visning av lägenheten.

Ägaren till bostadsrätten hade hyrt ut sin lägenhet i andra hand i sex månader för att resa runt i Sydamerika. När ägaren kom hem igen så vägrade andrahandshyresgästen att flytta trots att avtalstiden gått ut.

– Försvinn! Vi har ett muntligt avtal om förlängning. Jag flyttar aldrig!, ropar andrahandshyresgästen genom brevinkastet till mig när jag är där för att försöka få komma in och titta på lägenheten.

Ägaren säger att det muntliga avtalet är ”lögn och förbannad dikt”, men det är lika svårt att hävda att man har ett muntligt avtal, som att hävda att man inte har det. Lagarna kring uthyrning är skrivna för att skydda den ”svagare” parten och i sådana här sammanhang räknas hyresgästen som den svagare.

Vi fick inte komma in och ta bilder till annonsen. Andrahandshyresgästen vägrade helt sonika att öppna dörren. Enligt gällande lagar så får inte ägaren gå in i lägenheten så länge det pågår en tvist. Skulle han ändå göra det blir det hemfridsbrott.

Det blev ett ganska tunt prospekt. Inga bilder och bara en planlösning baserad på ritningen. Vi hade en visning av trapphuset och övriga gemensamma utrymmen i föreningen. De som var intresserade ville förstås se hur huset såg i stort även om de inte fick komma in i lägenheten.

Hur det gick? Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att en motsträvig andrahandshyresgäst i lägenheten kommer att dra ned priset. Vi fick hyggligt betalt med tanke på omständigheterna, men priset låg förmodligen minst 15% under marknadsvärdet så ägaren förlorade minst 200 000 kronor.

Nyckeln till att få tillbaka lägenheten för den nye ägaren var att först säga upp avtalet enligt konstens alla regler, ta ärendet till Hyresnämnden och få frågan om besittningsskydd avgjord och sedan vidare till Kronofogden för vräkning. Det tog över tre månader innan den nye ägaren kunde flytta in.

Lite senare fick vi veta att även om ärendet var ovanligt, men inte unikt. 2008 såldes en etta på Södermalm för 1,6 miljoner. Då ingick en styvfar som vägrade att flytta ut.

 

Till salu-skylt t vElaka mäklaren – Jag jobbar som mäklare i en större stad i Sverige. Här berättar jag sanna historier om min och mina kollegors vardag.

 

foto: Katarina Jardenberg, https://www.flickr.com/photos/kattis_j/