Elaka mäklaren: ”Köparen fick slut på sprit och nyktrade till”

Jag hade fått uppdraget att sälja en fin liten trea på Kungsholmen i Stockholm. Det var ett dödsbo och mannen som bott där hade en arvinge, en son i Umeå. Det innebar det att det skulle bli ett litet arbete att skicka handlingarna kors och tvärs över landet.

Praxis vid distansförsäljningar är att mäklaren får köparen att skriva på avtalet först eftersom man vill ha pengarna säkrade. Sedan skickar man avtalet till säljaren som skriver på och returnerar avtalen till mäklaren som lämnar ett exemplar till köparen. Säljaren var dock lite nervös, han tyckte att det var kolossalt mycket pengar och vill få till ett avslut innan den galna stockholmaren som skulle köpa deras pappas lägenhet för 4,5 miljoner fick ”slut på sprit och nyktrade” till som sonen uttryckte det.

Köparen kom till mitt kontor på morgonen och skrev på avtalet och vi bestämde att jag skulle posta avtalet till säljaren och att han skulle få tillbaka det påskrivet en vecka senare. Postgången tar ju trots allt lite tid.

Senare på dagen hände det som inte fick hända. Köparen fick så att säga ”slut på sprit, nyktrade till” och ringde vid lunchtid till mig. Han hade nu en annan lägenhet på gång och han skulle skriva kontrakt på den imorgon kl 14:00!

Köparen var också ganska nervös visade det sig. Det finns många försäljningar där det plötsligt dyker upp nya bud och ingen försäljning är klar förrän alla papper är klara. Köparen berättade att han blivit bränd av att han blivit överbjuden i sista stund av ”hemliga bud” där han inte fått lägga motbud. Det är besvärligt när det händer men säljaren har alltid rätt att sälja till vem han vill. Köparen hade dragit öronen åt sig och var orolig att fördröjningen på en vecka var en manöver för att driva in nya bud samtidigt som han skulle vara passiviserad och inlåst på den glödheta bostadsmarknaden.

Nu var goda råd dyra. Att vänta en vecka på posten var helt uteslutet. Jag kollade med taxi och budfirmor. Visst skulle de kunna köra upp och ned men det skulle kosta väldigt mycket och de kunde inte garantera att en bil skulle kunna tillbaka i tid. Då slog det mig att jag borde kunna flyga upp och ned och ändå hinna i tid, men när jag försökte boka flyg så fanns det inga biljetter kvar. Norrlänningarna är helt klart ett flygande och välplanerat släkte.

En av de saker som de flesta privatpersoner inte känner till är att avtal på fast egendom inte gäller enligt jordbalken förrän både säljarna och löparna har skrivit på avtalet och båda parterna har fått ett avtal i original. Det betyder att köparen kan skriva på avtalet, men ändå dra sig ur om han vill fram till dess att han fått tillbaka ett avtal underskrivet av säljaren.

I desperation ringer jag säljaren och berättar hur det ligger till. När jag slutat prata så svarade säljaren med en kontrollfråga.

– Jo, så problemet är att få avtalet påskrivet till Stockholm före klockan två imorgon? Det ska nog inte vara något problem, svarade norrlänningen glatt.

– Lägg avtalet i en liten väska, absolut ingen datorväska. Åk sedan till Centralstationen, gå ombord på 15:59-tåget till Umeå och lägg väskan på hatthyllan ovanför plats 4 i vagn 1. Tåget kommer fram 01:08. Jag möter tåget, skriver på avtalet och lägger väskan med avtalet på hatthyllan över plats 1 i vagn 2 på tåget till Stockholm som går 01:45 från Umeå. Det är framme i Stockholm 10:23, se till att du är där och möter tåget.

– Tror du verkligen att det kan fungera? svarade jag misstroget.

– Jodå, det funkar. Farsgubben och jag skickade norrländska ”specialiteter” med tåget i över 20 år. Fast specialiteterna måste man linda in i långkalsonger så inte väskan klirrar om någon skulle råka lyfta den. Vi blev av med några väskor i början innan vi började linda med långkalsonger.

Jag ringer upp köparen och säger att han kan få avtalet kl 12:00 och om han inte fått det då så kan han skriva på den andra lägenheten kl 14:00 om han vill. Vi kommer överens om att ses på mitt kontor 12:00.

Hur det gick? Mirakulöst nog håller SJ tidtabellen och köparen får sitt avtal i tid och affären går i lås. Men det måste varit väldigt surt för den andra mäklaren som fick en köpare som hoppar av två timmar före kontraktsskrivningen. You win some and you lose some.

Till salu-skylt t vElaka mäklaren – Jag jobbar som mäklare i en större stad i Sverige. Här berättar jag sanna historier om min och mina kollegors vardag.

 

 

Foto: Stefan Nilsson, SJ