Nyårsafton – en klassisk partykväll. Men hur festar man med bibehållen grannsämja? Egrannar bad ”Etikettdoktorn” Mats Danielsson guida champagnesugna brf-innehavare.
Till att börja med kan man undra om man verkligen behöver förvarna grannarna inför en så given festkväll som nyårsafton. Här är Mats Danielssons rekommendation tveklös:
– Ja, absolut. Men enbart lappar löser inget. Knacka på och prata med grannarna i förväg.
Detta bör kompletteras med ett anslag på föreningens elektroniska anslagstavla, om en sådan finns, eller annat sätt som når alla medlemmar.
Men vad gör man om grannarna klagar vid elva och tycker att vi ska sänka volymen. Kan man just denna kväll hänvisa till att klockan inte ens slagit tolv?
– Om du pratat med grannarna i förväg lär ingen knacka på. Men om de ändå gör så, lyssna på vad de säger och dämpa er. Då har ni nog gått över gränsen, säger Mats Danielsson.
Han rekommenderar festfixare som misstänker att det kan bli riktigt livligt att hyra en lokal i stället för att ha partyt hemma.
– Att hänvisa till klockslag är enbart dumheter. Man kan ha fest utan att väsnas till max.
Är det ok att låta gästerna röka på balkongen?
– Om bostadsrättsföreningen anser det vara ok att röka på balkongen, så är det ok. Men det innebär inte att alla gäster kan stå där och festa högljutt, säger Mats Danielsson till Egrannar.
Om grannen har nyårsfest och jag vill sova för jag ska upp tidigt och jobba – vad gör jag?
– Nyårsafton får man nog ändå räkna med att det kan bli lite stök. Stoppa i öronproppar, välj ett rum som kanske är tystare.
– Men ok, väsnas de 03.00 kanske man ändå får meddela störningsjour eller motsvarande. Det är inte ok med så sent ljudligt festande.
Men om det då blev sent, och man misstänker att många blev störda. Hur blidkar man grannarna efteråt på ett snyggt sätt
– Gör en pudel, direkt, för god grannsämja. Be om ursäkt.
– Och har du varit riktigt stökig för närmsta grannen – köp en blomma! rekommenderar Mats Danielsson.