Foto: Flickr.com(News oresund)

Unga bostadsägare oroliga för stigande månadskostnader

14 procent i åldrarna 18-30 uppger att de skulle tvingas flytta om deras månadskostnad för boendet ökade med 1 000 kronor. Det visar en undersökning av Svensk Fastighetsförmedling, där omkring 3 000 personer har intervjuats.

Var tredje svensk tror att bolåneräntorna kommer att stiga kraftigt. Fyra av tio tror dessutom att räntorna kommer att stiga med minst två procent inom tre år. Det visar en undersökning av Svensk Fastighetsförmedling. Tre av fyra bostadsägare är dock inte oroliga för en höjd bostadsränta.

Men undersökningen visar att det finns en oro bland vissa grupper av svenskarna för hur man skulle klara ökade bostadskostnader. 14 procent i åldrarna 18-30 uppger att de skulle tvingas flytta om deras månadskostnad för boendet ökade med 1 000 kronor. Skulle månadskostnaden öka med 3 000 kronor uppger 43 procent av de unga vuxna att de skulle tvingas flytta.

10 procent av de som är mellan 51 och 65 år uppgav att boendekostnaden inte kan öka överhuvudtaget om de ska ha en chans att bo kvar. Däremot, 19 procent av de i åldersgruppen 31-40 år skulle ha råd att bo kvar även om månadskostnaden för boendet ökade med 9 000 kronor eller mer.

– Beredskapen för stigande boendekostnader är generellt hög bland svenskarna och de som kan har redan tagit höjd för både räntehöjningar och amorteringskrav. Att unga oroar sig mest för stigande kostnader är inte särskilt förvånande. Många av dem har inte hunnit samla på sig en buffert för ökade utgifter, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling, i en kommentar.

Foto: Flickr.com(News oresund)