Egrannar har utsett årets julglögg

Nyligen bjöd Egrannar in representanter från bostadsrättsföreningar till ett glöggmingel där det även genomfördes ett glöggtest. Svaren har analyserats och glöggen ni ska dricka i december är Blossa Trestjärnig rödvinsglögg spetsad med cognac.

Egrannar bjöd nyligen in till ett glöggmingel där styrelsemedlemmar från olika bostadsrättsföreningar fick möjlighet att utbyta erfarenheter med varandra, alltifrån tips på hantverkare till hur man löst olika styrelsefrågor diskuterades. Under kvällen gjordes även ett glöggtest som genomfördes på följande sätt:

Åtta glöggar provsmakades, fem röda och tre vita. Varje glögg bedömdes utifrån doft, smak och helhetsintryck. Glöggarna betygsattes på en skala 1-5.

Nu har Egrannar analyserat svaren från de 13 deltagarna och årets bästa glögg är Blossas Trestjärniga rödvinsglögg spetsad med cognac. Den fick ett sammanvägt betyg på 4,17 av 5. Vinnarglöggen beskrevs bland annat som ”lagom söt”, ”bra eftersmak”, ”spritig men god”. Dessutom berömdes flaskans design.

På delad andraplats hamnade Blossas vita starkvinsglögg och Vinfabrikens äppelglögg med snittbetyget 4,1 av 5. Den minst uppskattade glöggen var den tyska glöggen Katzenhütte Glühwein (1,75 i betyg). Den fick bland annat omdömena ”det här är inte glögg”, ”passar i skidbacken men ej på glöggbjudningen” och ”mer nostalgi än smak”.

Hela glögglistan (högst betyg överst)

 1. Blossa trestjärnig glögg spetsad med cognac
 2. Äppelglögg från Vinfabriken och Blossa starkvinsglögg (vit klassiker)
 3. Goder aftonglögg vit vinglögg
 4. Blossa starkvinsglögg röd
 5. Blossa 15 (årets glögg med Earl grey) och Tegner & son Ekologisk vinglögg
 6. Katzenhutte Gluwein (tysk glögg)

Vill ni själva anordna ett glöggmingel i föreningen? Ett glöggmingel är ett bra sätt att samla medlemmar i föreningen utan att det blir för mycket jobb i förväg. Bjuder man in till ett glöggmingel förväntar sig gästerna just det.

Här kommer några tips:

 • Skicka ut personliga inbjudningar.
 • Ett glöggmingel funkar lika bra en lördag förmiddag som en söndagskväll. Ett tips kan vara att bjuda in till ett flexibelt klockslag så att gästerna kan droppa in när de har tid och lust. Det bidrar till en lättsam tillställning och tar bort känslan av tvång.
 • Servera olika sorters glögg, någon klassiker och någon lite mer speciell sort som ni kan samtala om.
 • Tänk på att ha ett alkoholfritt alternativ. Piffa gärna till den med hjälp av exempelvis apelsinskal i strimlor och stjärnanis.
 • Som tilltugg passar såklart pepparkakor, lussebullar, nötter och russin. Men varför inte överraska lite? Ölkorv och starka ostar passar perfekt!