Så undviker du tunga filer på hemsidan

Brottas ni med att filer blir orimligt stora när styrelseprotokoll och andra dokument scannas in i datorn? Följ våra snabba tips på hur ni kan banta filstorleken och göra det enklare att ladda upp filer på Egrannar.

Tips:

  • Skriv in protokollet direkt i datorn.
    Det är egentligen det mest handfasta tipset ni kan få. När ni har haft styrelsemöte så skriv in protokollet direkt i ett ordbehandlingsprogram, till exempel Microsoft Word. Spara det sedan som pdf.
  • Scanna i rätt upplösning
    Om ni scannar dokument till PDF-dokument blir filerna ofta väldigt stora. Det beror nästan alltid på att de är scannade i hög upplösning. Det räcker att scanna in med en upplösning om max 150 dpi (Dots per inch, en måttenhet för upplösning). Hur dessa inställningar görs varierar lite beroende på scanner. Ett tips är att slå upp i instruktionsboken eller googla vad som gäller för just din scanner. Ett annat knep är att scanna in dokumenten i svart-vitt istället för i färg. På så sätt blir filen mindre än om man scannar in med färg.
  • Ytterligare ett knep är att optimera filerna för webben. Det görs bäst genom att spara om stora PDF-dokument med en högre komprimering för webben. Det kan göras i program som exempelvis Adobe Acrobat. Se Adobes hemsida för fullständig information om hur det görs i programmet.
  • Spara om pdf-dokument till Word-dokument
    Har du Word 2013 kan du konvertera ett PDF-dokument till ett Word-dokument. På så sätt kan du även redigera innehållet.

Följ dessa steg om du vill konvertera ett PDF-dokument i Microsoft Word 2013:

Klicka på Arkiv > Öppna > klicka på Bläddra > leta rätt på PDF-filen och klicka på Öppna.

Observera att det konverterade dokumentet kanske inte exakt stämmer överens med originalet. Rad- och sidbrytningar kan ha hamnat på andra platser.

Här kan du läsa mer om hur filer bifogas till en sida på Egrannar