Svenskarna tveksamma till amorteringskrav

Planerna på ett lagstadgat amorteringskrav för bolån har ett haltande stöd bland svenskarna. Endast hälften tycker att förslaget är bra, var fjärde person är negativ och många är inte tillräckligt insatta i vad kravet skulle innebära. Det visar en ny undersökning från Svensk Fastighetsförmedling.

48 procent av svenskarna är positiva till planerna om ett lagstadgat amorteringskrav. 25 procent är negativa och 27 procent är inte tillräckligt insatta i frågan för att ge ett svar, visar en undersökning av Svensk Fastighetsförmedling. 54 procent av de som i dag äger sitt boende säger att de är positiva till amorteringskravet, medan 29 procent uppger att de är emot förslaget. De som inte äger sitt boende är inte lika insatta i frågan. 41 procent uppger att de inte har bildat sig någon uppfattning.

– Vi matas med nyheter om vikten av att stoppa de stigande bostadspriserna och den växande skuldsättningsgraden och olika förslag på hur det ska gå till. Om man nu måste välja mellan att återinföra fastighetsskatten, minska ränteavdraget eller få ett amorteringskrav är amorteringskravet det minst dåliga, enligt min uppfattning, säger Dan Sjöholm, presstalesman på Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Samtidigt betonar han att pengarna som betalas i amortering inte kastas i sjön.

– De får du tillbaka när du säljer, de andra alternativen är rena kostnader som du inte får tillbaka, säger Dan Sjöholm.

I Stockholm har amorteringskravet flest skeptiker, 32 procent uppger att kravet inte är något att hänga i granen. I Jönköping är man mest positiv, där vill 60 procent ha ett lagstadgat amorteringskrav.

– De som kommer drabbas allra hårdast av ett amorteringskrav är de som ska köpa bostad i områden där bostadspriserna är högst och bristen på bostäder är störst. På den fronten sticker Stockholm ut rätt rejält, säger Dan Sjöholm, i pressmeddelandet.