Elaka mäklaren: Sanningen om fejkade bud

En av de vanligaste frågor en mäklare får på en fest efter att folk har fått lite att dricka är ”Hur är det med alla fejkade bud?”

Jag säger förstås att det är väldigt ovanligt och jag att jag aldrig ägnat mig åt det. Det är så liten extra avans för en mäklare att lura en köpare att betala 100 000 kr extra och att sälja sin heder för några tusenlappar är helt enkelt inte värt det. Och det är det inte heller om man tänker sig att jobba som mäklare mer än ett par år.

Men, sanningen om fejkade bud är att det finns två olika sorters fejkade bud. Det finns de som är till för att trycka upp priset och då är det nästan alltid säljaren, eller någon som vill ”hjälpa” säljaren, som ligger bakom. Det är väldigt dåligt för mäklaren och för säljaren eftersom det är bud som inte är på riktigt. Det drabbade mig för ett drygt år sedan.

En ung (nåja, 27 år är ganska ungt ändå) man skulle sälja en liten lägenhet i Vasastan i Stockholm. Vi hade en välbesökt visning och vi fick igång en budgivning som saktade av efter ett par dagar. Vi hade nog nått det rimliga priset. Då ringer en kvinna som inte hade skrivit upp sig på visningen och lägger er bud som ligger 30% över det senast lagda budet. Skyhögt över det förväntade marknadspriset. Säljaren är i extas! Jag är i extas! Ta det råder jag säljaren, ingen kommer att bjuda över. Det måste vara någon som verkligen vill ha just den här lägenheten. Kanske växte personen upp i den här lägenheten eller något annat som gör att den är speciell för henne, spekulerade jag.

Jag ringer upp spekulanten med det glada beskedet att hon vunnit budgivningen. ”oj då, jag ska fundera lite.” blev hennes mystiska svar. Jag ringer säljaren och berättar om det konstiga svaret. Säljaren är ännu mera konstig och säger ”Nja, jag tror inte att vi ska stänga budgivningen ännu. Vi borde ha en visning till nu när budgivningen har hettat till igen.” Jag försöker förklara att det kommer inte att komma några bättre bud utan nu måste vi håva in den här kunden innan hon kallnar, men säljaren ger sig inte, utan det ska vara en visning till.

Jag förbereder en ny visning, men detta är skumt tänker jag. Jag börjar Googla spekulanten och lyckas få fram lite information, spekulantens flicknamn är detsamma som säljarens efternamn. Efterforskningarna visar att det är säljarens mamma som försökt ”hjälpa” sin sons budgivning lite på traven.

Jag konfronterar säljaren och förklarar för honom att det inte bara är ohederligt och kriminellt att fejka bud. Det är dessutom korkat att lägga ett fejkat bud som ingen kommer att bjuda över.

Hur det slutade? Jag ringde upp den spekulant som lagt det bästa riktiga budet och förklarade att det tidigare överbudet dragits tillbaka, att kvinnan som lagt det var en mytoman som inte kunde få lån till att köpa lägenheten. Turligt nog så hade han inte hunnit köpa någon annan lägenhet utan gick med på att köpa lägenheten för sitt senast lagda bud.

Den andra sortens fejkade bud? Det återkommer jag till en annan gång.

 

Är du mäklare och har råkat ut en märklig, intressant eller rolig händelse? Tipsa Elaka Mäklaren (elaka.maklaren@egrannar.com) så får du två biobiljetter om vi använder din historia. Du får självklart vara anonym om du vill.

 

 

Till salu-skylt t vElaka mäklaren – Jag jobbar som mäklare i en större stad i Sverige. Här berättar jag sanna historier om min och mina kollegors vardag.

 

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/59937401@N07/