Sverige har lägst boendekostnader i världen

Sverige har lägst boendekostnader i världen. Det visar en undersökning av analysföretaget EQR där industriländer har jämförts med varandra. ”Vi kan uppleva att priserna för att köpa en bostad i Sverige idag är ganska höga. Men på samma gång är boendekostnaderna ännu förhållandevis låga”, säger Mats Limnefelt, vd för Mäklarringen i en kommentar.

Månadskostnaden för att äga en bostad i Sverige är lägst i världen, enligt en undersökning av EQR, där industriländer har ställts mot varandra. I Sverige har boendekostnaderna ökat med 27 procent de senaste 30 åren. Den siffran är 49 procent för övriga industriländer. I Norge har kostnaderna ökat med 72 procent och i Nya Zeeland har de ökat med hela 89 procent de senaste 30 åren, visar studien som presenterades i mitten av juni tidigare i år.

– Vi kan uppleva att priserna för att köpa en bostad i Sverige idag är ganska höga. Men på samma gång är boendekostnaderna ännu förhållandevis låga. Min bedömning är att de kan sjunka ännu lägre och därmed kan priserna komma att höjas ytterligare. Dessutom är utbudet fortsatt lägre än efterfrågan i inflyttningsstäder, säger Mats Limnefelt, vd på Mäklarringen, i ett pressmeddelande.

Foto: Magnus (https://www.flickr.com/photos/kalasmannen/)