Elaka mäklaren: Köparen hade dold mikrofon på visningen

Foto: Colleen Lane
Foto: Colleen Lane

Som säljare av en lägenhet tror man oftast att när kontrakten är påskrivna och pengarna överförda är affären klar och oftast är det så, men det händer att köparen återkommer och stämmer säljaren.

Johan, en kollega till mig, sålde sin lägenhet 2010. Det var en fin lägenhet vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Den hade två balkonger och låg rakt ovanför Burger King. Det är så centralt man kan komma på Södermalm. Det var en välskött förening och de har en hel del extra i föreningen inklusive en pool.

Johan som ägde lägenheten hade tagit hjälp av Anna, en annan mäklarkollega på kontoret, för att sköta försäljningen. Det är bäst att inte vara mäklare och säljare samtidigt. Visningen gick hyggligt och efter en kort budgivning så vann den trevliga och glada Barbro budgivningen och slog till på 3,1 miljoner. Detta var ju trots allt efter kraschen 2008 så priserna hade inte nått dagens hysteriska nivåer.

Sex veckor efter att kontrakten skrivits på och pengarna överförts så hörde köparen av sig och ville klaga. Barbro ville ha en sänkning av köpeskillingen och få pengar tillbaka. Det var bullrigt i lägenheten. Man kan tycka att man borde begripa att om man bor 20 meter från det ställe där 6000 av Bajens supportrar samlas för att förfesta och kasta knallskott innan de tågar till matchen så kommer det att höras i lägenheten och man kan tycka att om man bor 20 meter från ett antal väldigt populära uteserveringar så kommer det att vara livligt på kvällarna.

Det tyckte inte köparen och hennes sambo. När de satt och diskuterade saken med Johan och hans mäklare Anna och så visade det sig att Barbro inte alls kunde föreställa sig att det kunde vara så bullrigt som hon tyckte att det var. Dessutom hade Barbro spelat in alla samtal hon haft med både Johan och Anna. Inte nog med att hon hade spelat in alla telefonsamtal. Hon hade haft dold mikrofon på sig vid alla tillfällen som de träffats, från den första visningen till kontraktskrivandet. Det var tydligt att det inte var en oplanerat eller oförberett klagomål.

När man tar citat ur sitt sammanhang så låter de annorlunda men Johan och Anna stod på sig och försökte förklara att folkliv på torget utanför inte är ett dolt fel i en lägenhet. Efter 20 minuters fruktlöst dividerande reste sig Barbro och hennes sambo, tittade på varandra och sa ”Nu kör vi”.

Att ”köra” visade sig vara att stämma Johan i Tingsrätten. Just när det gäller buller finns det ett prejudikat från HD som säger att en motorcrossbana som bullrar i ett villaområde är ett dolt fel som man måste upplysa om. Johan och Anna hade inte upplyst om att det bullrade från uteserveringarna på kvällstid och det är möjligt att Tingsrätten hade hållit med. Inte troligt, men möjligt.

Att bli stämd är en dyrbar historia. Barbros sambo var jurist så de hade inga extra kostnader men Johan tyckte inte att han hade råd att lägga ut hundratusen kronor i advokatkostnader på att försvara sig och kanske riskera att få betala rättegångskostnaderna och en eventuell nedsättning av köpeskillingen så han gick med på att förlikas. Han betalade tillbaka 200 000 kronor istället för de 400 000 kronor som Barbro stämde honom på.

Hur det gick? Barbro sålde sin lägenhet 2014 och Johan som känner den mäklare som hon anlitade då. Han var helt oförstående när Johan försiktigt förhörde sig om Barbro berättat om bullret. Hon hade inte sagt ett knyst om det till sin mäklare eller till köparen. ”Köper man där måste man ju fatta att det är liv på torget.” var den nya mäklarens kommentar.

 

 

 

Foto: Colleen Lane