Elaka mäklaren: Oväntat besök på toaletten

Det måste ha varit den bastanta äldre damen som gjorde det. Jag är nästan helt säker. Hon var en av de första som kom till visningen av den fina tvåan i 30-talshuset i Årsta. När hon kom var hon sammanbiten och bestämd. Nej, hon ville inte ha något prospekt. Nej, hon ville inte skriva upp sig. Hon skulle bara titta.

Jag lät henne gå runt och kika i sin egen takt och ägnade mig åt övriga spekulanter. Det var packat med folk. Det var verkligen en ljus och fin tvåa med bra takhöjd. Att det fanns hiss gjorde också att i princip vem som helst, ung som gammal, kunde trivas i den.

Efter en kvart så dök hon i vardagsrummet, gick direkt och satte sig i soffan och pustade ut. Hon såg helt lugn och avslappnad ut nu och verkade må mycket bättre.

-Ursäkta, håller stambytet på fortfarande? De står i prospektet att det är klart, undrade en kille i 30-årsåldern.

-Nej, stambytet är klart sedan länge, hurså?

-Det luktar så konstigt inne på toaletten. Är det något fel på avloppet?

Jag följde med honom till toaletten och mycket riktigt. Att det luktade konstigt var inte en överdrift. Det luktade som om en grävling självdött bakom badkaret.

Som mäklare lånar man i princip aldrig ut säljarens badrum. Absolut inte. Enda undantagen är om ett litet barn måste gå och inte klarar hålla sig. En gång har jag lånat ut till en äldre person som hade svårt att hålla sig och verkligen behövde gå.

Det finns emellertid de som inte frågar om lov. De är ute och går på stan. Plötsligt kommer på att de behöver gå på toaletten, ser visningsskylten på gatan och smiter in på visningen. De ska ”bara titta” och passar sedan på att låsa om sig på toaletten i ett obevakat ögonblick.

Jag förstod vad som hänt, men det är inte en enkel sak att förklara för en spekulant. Toaletter kan vara känsligt att prata om. Lite som ens partner. Man förstår förståndsmässigt att man inte är den första, men man vill inte att någon påminner en om det.

-Stambytet är klart, men man kanske har provtryckt stammarna? föreslår jag, utan att gå in på hur den ”provtryckningen” förmodligen gått till.

Den bastanta damen sitter lugnt kvar i soffan och tittar intresserat på alla spekulanter. När visningen är klar så reser hon sig och går utan att säga hej då.

Hur det gick? På andravisningen kom de flesta heta spekulanterna från första visningen men inte den bastanta damen. Nu var det inget problem med avloppslukt. Det blev en bra budgivning med tre budgivare kvar på slutet. Det var en journalist på en av våra större dagliga tidningar som till slut blev den nya lyckliga ägaren.

 

 

Till salu-skylt t vElaka mäklaren – Jag jobbar som mäklare i en större stad i Sverige. Här berättar jag sanna historier om min och mina kollegors vardag.

 

 

Foto: Byggfabriken, https://www.flickr.com/photos/byggfabriken/