Ökning av vinds- och källarinbrott

Sedan 2012 har andelen källar- och vindsinbrott ökat med 17 procent, enligt BRÅ:s årsrapport. En anledning tros vara att dessa utrymmen är lätta att bryta sig in i.

Varje år ger Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, ut en rapport över brottsligheten i Sverige, kallad Nationella trygghetsundersökningen. Årets undersökning består av intervjuer med närmare 13 000 personer.
Rapportförfattarna menar att de flesta i befolkningen inte har utsatts för något brott under 2012, och den andel som drabbas har minskat något sedan 2005, men att utsattheten är hög i vissa grupper och att den är koncentrerad till ett mindre antal personer i befolkningen.

Enligt rapporten utsattes 0,9 procent av hushållen för bostadsinbrott under 2012, vilket innebär 36 000 hushåll. Ensamstående med barn uppgav att de upplevde mindre utsatthet för bostadsinbrott än hushåll bestående av andra familjetyper. Boende i storstadsregioner upplevde större utsatthet än boende i andra större städer och boende på landsbygd.

72 procent av alla bostadsinbrott sker på vardagar och oftare på dagtid än nattetid, 73 procent respektive 23 procent.

En kategori som ökat är källar- och vindsinbrott, visar undersökningen. Sedan 2012 har andelen ökat med 17 procent.

– Det kan bero på att tjuvarna upptäckt att förråden i källare ofta är lättare att bryta sig in i. Där kan de arbeta mer ostört och snabbt få ut godset. Att råka ut för ett förrådsinbrott är väldigt trist och vi vill uppmärksamma folk på den här trenden, säger Marcus Röjemo, skadehandläggare på If, i ett pressmeddelande.