Tom lokal kan vara dolt kapital

I många svenska bostadsrättsföreningar står lokaler tomma och oanvända. Men dessa utrymmen har ofta stor potential och kan visa sig vara guldgruvor. Det hävdar Thomas Meyer från Meyer inredning och produktion. Företaget jobbar med att köpa och fräscha upp lokaler till attraktiva lägenheter. Lokalerna kan vara allt från soprum eller verkstäder till råvindar eller förråd.

– Det är ett väldigt vanligt fenomen att bostadsrättsföreningar har lokaler som står tomma utan att något görs åt det. Ofta beror det på att föreningen inte tror att lokalen går att använda eller att man ser lokalen som en buffert som inte kostar något, men det stämmer inte, säger Thomas Meyer.

I andra fall vill eller orkar ingen i föreningen ta ansvar för att lokalen blir använd. Det är skrämmande, menar Thomas Meyer, och berättar att en förvandling av en tom lokal kan bli en lönsam affär för en bostadsrättsförening. En guldgruva som kan vara värd miljoner.

– Det finns stora pengar att tjäna i form av månadsintäkter och liknande. På samma sätt går man miste om detta om lokalen bara står tom. Dessutom innebär en försäljning kapitalintäkter i form av köpeskillingen, säger han.

Meyer inredning och produktion finns i nuläget i Stockholm, men har planer på att expandera till Göteborg. Tipset till en förening som funderar på att använda en ledig lokal är enkelt.

– Då bör föreningen vända sig till förvaltaren och oss för ett möte. Därefter sker en bedömning, följt av ett anbud. Vi sköter alla kontakter med myndigheter när det kommer till bygglov och tillstånd, säger Thomas Meyer.

Hans erfarenhet är att i de allra flesta fall är det möjligt att förvandla en tom lokal till en attraktiv lägenhet.