God grannsämja är något som alla bostadsrättsföreningar eftersträvar. Men hur ska styrelsen jobba för att avvärja konflikter och skapa harmoni bland grannarna? Medlaren Eleonore Lind ger sina experttips. Hon har bland annat ett förflutet som medlare i tv-programmet Grannfejden.
Vad är det viktigaste styrelsen måste tänka på för att skapa god grannsämja i
en bostadsrättsförening?
– Ett vänligt och vårdat språk är a och o. Att inte dra slutsatser och lyssna på skvaller utan att ta reda på vad som har hänt och hur detta har uppfattats. Styrelsemedlemmarna behöver ha god social förmåga, åtminstone de som har medlemskontakt, säger hon.
Vad är den vanligaste orsaken till konflikter mellan grannar?
– Missförstånd och att man går till attack snarare än att ställa många frågor. Territoriella övertramp, alltså hur man använder och tycker att man ska använda de gemensamma utrymmena. Det kan även vara förslag på motioner som antingen går igenom eller inte och som får till följd att man blir sur eller arg för att man inte får sin vilja igenom, säger hon.
Hur bör styrelsen agera för att medla mellan två upprörda grannar som vägrar
att prata med varandra? Finns det några tumregler?
– Ha förmöten med båda, ha det gemensamma mötet på neutral mark, alltså inte hos en av grannarna. Ge som styrelse inga ultimatum utan låt människor få ta tid på sig. Använd ett språk som trappar ner konflikten. Ställ många frågor och dra inte slutsatser för tidigt. Ge information om vad som kan hända om grannarna inte löser konflikterna. Alltså vilka sanktioner finns som är realistiska? Vad händer när man bryter regler och lagar? Låt samtalen ta tid, säger hon.
Vad kan grannarna själva tänka på för att skapa en god grannsämja i föreningen?
– Vanligt hyfs! Vara artiga och reflektera istället för att attackera som första anhalt. Ställa många frågor när de inte förstår eller upplever intrång på vårt territorium. Vi är olika och behöver förstå olikheter. Ha en tolerans för olikheter. Genom att lära känna grannar kan denna förståelse öka. Men självklart innebär det inte att man måste vara bästa vänner, utan man kan hålla en hövlig distans, säger hon.