News

Nya regler: Snart kan kostnaderna rusa för BRF:er

Skärpta regler för att redovisa byggnadens värdeminskning kan slå mot bostadsrättsföreningar, och tvinga dem att höja avgifterna, varnar expert.  

Från och med nästa år måste BRF:er redovisa fastighetens värdeminskning mer noga. Detta efter skärpta krav från Bokföringsnämnden, rapporterar SvD Näringsliv.

– Konsekvensen för de flesta föreningar kommer i praktiken bli att underskotten ökar, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques till tidningen.

Ett resultat spås bli att många bostadsrättsföreningar kan behöva höja avgiften, även om han inte tror att effekten kommer att slå igenom fullt ut.

Mostphotos

Sommarstyrelsens viktigaste uppgifter

Huset töms när de flesta lägenhetsinnehavare åker på semester. Men vad måste föreningens styrelse tänka på inför sommaren?

Under sommaren är styrelsens viktigaste uppgift att se till så att det hela tiden finns personer att kontakta om det händer något.
Till exempel genom ett joursystem.

Här är det viktigaste att tänka på:

  • Se till att det finns gripbara personer i styrelsen hela sommaren. Det är viktigt att medlemmarna kan få tag på styrelsen om det händer något. Det gäller att göra någon form av joursystem, allt kan inte falla bara för att en person är på semester.
  • Dokumentera och se till att nödvändig information finns tillgänglig för den som är på plats. Det kan handla om kontakter till rörmokare, reparatörer och så vidare. Det är även viktigt att det går att få tag på någon i styrelsen som vågar lämna besked om medlemskap i föreningen, andrahandsuthyrningar och så vidare.
  • Det är inte osannolikt att någon medlem planerar att hyra ut sin lägenhet via Airbnb, eller annan sajt för korttidsuthyrning, under sommaren. Det kan därför vara bra att tidigt ha kommunicerat om styrelsen bestämt sig för att förbjuda eller ha restriktioner för den typen av uthyrning.
Mostphotos

Dom: Nu kan din BRF få bättre ekonomi – ”Flera hundratusen”

Efter en ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen kan många bostadsrättsföreningar få en mer gynnsam momssituation.

Nu kan många bostadsrättsföreningar få bättre ekonomi. Orsaken är en ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen som innebär att föreningar som hyr ut lokaler till momspliktiga verksamheter får rätt att dra av mer moms, skriver Dagens Industri.

Det är Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC, som har drivit frågan i domstol.

– Det kan handla om flera hundratusen kronor som föreningen kan dra av ytterligare per år, säger Jenny Söderberg, ekonomisk expert på SBC, enligt tidningen.

BRF:er kan kräva att Skatteverket prövar om sina beslut fem år bakåt i tiden.  

Lägenhetsinbrotten fler än villainbrotten

Ett trendbrott. Så beskriver SSF Stöldskyddsföreningen det faktum att det för första gången någonsin anmäls fler inbrott i lägenheter än i villor och radhus.

Siffrorna beror dock på att villainbrotten har halverats under det senaste decenniet. En anledning, enligt SSF Stöldskyddsföreningen, kan vara att Grannsamverkan är vanligare bland villor än i lägenhetshus, samt att fler risken att upptäckas är mindre i hus som flera delar.

Ett område eller flerbostadshus där grannar samverkar och är uppmärksamma blir oattraktivt för en tjuv då upptäcktsrisken blir för stor, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Regeringen vill underlätta bolån

Regeringen föreslår förändringar i bolånereglerna som ska göra det lättare för hushåll, särskilt unga, att ta sig in på bostadsmarknaden. Bland förslagen finns sänkt kontantinsats och slopat skärpt amorteringskrav.

Enligt regeringens nya förslag höjs bolånetaket från 85 till 90 procent av bostadens värde, vilket innebär att kontantinsatsen minskar från 15 till 10 procent. Dessutom föreslås det skärpta amorteringskravet – som idag innebär en extra amortering för låntagare med hög skuldkvot – att tas bort. Det ordinarie amorteringskravet blir dock kvar, med fortsatt krav på 1 till 2 procent beroende på belåningsgrad.

Tilläggsbelåning ska även begränsas till 80 procent av bostadens marknadsvärde, och omvärderingar får som huvudregel bara göras vart femte år. Regeringen menar att förändringarna skapar bättre förutsättningar för fler att köpa sin första bostad, utan att äventyra den finansiella stabiliteten.

Förslagen har skickats ut på remiss och ett beslut kan komma senare under året, skriver Regeringskansliet.

Mostphotos

Får man straffa grannar som skippar städdagen? Här är svaret

Det finns tydliga regler för vad bostadsrättsföreningar får – och inte får – ta betalt för. Här är avgifterna som måste stå i stadgarna och vad som egentligen ingår i din månadsavgift.

Månadsavgift (som i lagen heter årsavgift), insats, upplåtelse-, överlåtelse- och pantsättningsavgift och avgift för andrahandsuthyrning. Det är de avgifter som bostadsrättsföreningar kan ta ut av sina medlemmar, skriver Bostadsrätterna på sin hemsida. Och för att föreningen ska kunna ta ut avgifter för de fyra sista punkterna krävs att det står i stadgarna.

Så vad täcker månadsavgiften (årsavgiften)?

Det handlar om driftskostnader som uppvärmning, vatten, el, amortering och löpande underhåll, där även trappstädning och städning utomhus ingår. Det är därför inte konstigt att föreningar ofta anordnar gemensamma städdagar för att hålla nere kostnaderna, och därmed månadsavgifterna. Men att delta på dessa är frivilligt och det är inte tillåtet att ta ut straffavgifter av de som inte deltar, skriver Bostadsrätterna.

Bostadsrättsföreningen får inte heller höja avgiften för medlemmarna för till exempel användning av bastu eller gym, utan då måste avgiften vara individuell och frivillig för den som vill använda exempelvis bastun.

Får föreningen ta ut en avgift för att tvätta i tvättstugan, precis som för en bastu?

Det är i princip möjligt för styrelsen själv att fatta ett sånt beslut, skriver Bostadsrätterna. Men risken är att beslutet kan bli impopulärt. I så fall är det bättre att beslutet fattas på föreningsstämman, så att medlemmarna kan rösta för eller emot. För att det ska gå igenom då krävs enkel majoritet, enligt Bostadsrätterna.

Foto: Mostphotos

Då betalar du för hög ränta på bolånet – ”Kan handla om många tusenlappar”

Ny statistik från Finansinspektionen visar att genomsnittsräntan som bolånetagare betalar kan skilja sig mycket beroende på bank, förhandlingskraft och viljan att flytta sina lån. Skillnaden kan vara många tusenlappar om året.

– Genomsnittsräntan skiljer sig banker emellan, och dessutom kan den skilja sig mycket för enskilda bolånetagare inom en bank. För vissa konsumenter kan det handla om en skillnad på många tusenlappar om året, säger Moa Langemark, konsumentsskyddsekonom på FI, i ett pressmeddelande som Bostadsrättsnytt skriver om.

Genomsnittsräntan för rörliga lån i april låg på 3,10 procent. Mellan banken som hade lägst ränta och den som hade högst skiljde de 0,47 procentenheter, enligt kartläggningen. Det motsvarar övre 9 000 kronor på ett år för ett hushåll med lån på två miljoner.

– Jämför alltid med snitträntan, inte med bankens listränta. Om du blir erbjuden en högre ränta än snittet bör du fråga banken varför och se dig om efter en ny bank om du inte är nöjd. Genom att byta bank kan du ofta få ner din ränta något, säger Moa Langemark i pressmeddelandet.

Nu föreslås nya regler för andrahandsuthyrning

Utredningen som tillsattes av regeringen under 2023 har nu föreslagit nya regler för andrahandsuthyrning.

Nu kommer nya förslag för att mildra bostadsbristen. Men Bostadsrätternas Kenny Fredman tycker inte reglerna behöver ändras.

– Redan i dag finns möjlighet för den som vill hyra ut sin bostad tillfälligt att göra det om det finns skäl. Det kan exempelvis handla om utlandsvistelse, studier på annan ort, provsammanboende eller svårsåld lägenhet, säger han till Bostadsrätternas hemsida.

En sak som utredningen föreslår är en ny lag om privatuthyrning som riktar sig till uthyraren och den som hyr. Ett annat förslag är att man enklare ska kunna hyra ut mer än en bostad med samma regler. Ett tredje förslag handlar om att det ska gå att hyra ut under en lägre tid och att begreppet inneboende ska förtydligas, skriver Bostadsrätterna.

– Det kommer fortfarande finnas en möjlighet för föreningen att säga nej om föreningen riskerar att bli oäkta med för många uthyrda lägenheter. Positivt är också att det blir tydligare vad begreppet inneboende innebär, säger Kenny Fredman till Bostadsrätterna.

Men han ser en risk att förslagen, inte minst det om att det ska gå att hyra ut flera bostäder, kan leda till att spekulationen ökar. Nu ska regeringen skicka ut förslagen på remiss, skriver organisationen.

Så sätter ni rätt avgift i föreningen – och slipper panikhöja

Styrelsen bestämmer avgiften för de boende i en bostadsrättsförening. Men hur vet ni vilken nivå som är lagom?

Avgiften ska bland annat täcka drift och underhåll av fastigheten samt amorteringar.

Styrelsen måste därför ta hänsyn till vilket underhållsbehov som finns idag och framåt, vilka lån och lånebehov som finns och såklart ränteläget och tillgångarna. Ja, frågorna är många. Det är flera parametrar som spelar in när en avgift bestäms, förklarar Sara Lindqvist, ekonomisk förvaltare på Fastighetsägarna.

På frågan om en låg eller hög avgift är det bästa svarar hon:

– En låg avgift kan göra att det eventuellt inte finns medel till att hålla huset i bra skick, men om du har höga avgifter som inte går till något utan bara ligger på hög är det självklart inte heller bra. Det bästa är såklart låga avgifter med en välskött fastighet. Ett mål för en bostadsrättsförening bör vara ett nollresultat efter avsättning för framtida underhållsbehov, säger hon till Fastighetsägarnas hemsida.

Läs mer på Fastighetsägarnas hemsida om hur ni slipper chockhöjningar i er förening.