News

Fler bostadsköpare väljer bort besiktning – varnar för dyra överraskningar

Trots att lägenhetsköpare har undersökningsplikt är det ytterst få som genomför en besiktning av bostaden innan de slår till. ”Det är dessvärre inte praxis att besikta bostadsrätter i Sverige, fast de löper lika stor risk för skador i badrum och kök som villor”, säger Johanna Lindström på Anticimex.

Lägenhetsköp upplevs som tryggare än husköp, trots att ett felkonstruerat badrum kostar lika mycket att renovera i en lägenhet som i en villa, menar Johanna Lindström, besiktningsexpert på Anticimex.

– Vissa bostadsrättsföreningar har inskrivet i sina stadgar att bostadsrätter måste besiktas innan de läggs ut för försäljning, men långt ifrån alla, säger hon i ett pressmeddelande.

Under 2023 genomförde Anticimex 22545 besiktningar vid bostadsköp. Av dem var bara 2,2 procent bostadsrätter.

– Det säljaren informerar om täcker inte alltid allt, så risken för tråkiga och kostsamma renoveringar minskar om du själv tar reda på hur bostadsrätten mår innan köpet, säger Johanna Lindström i pressmeddelandet.

Tre saker du måste ha koll på innan bostadsköpet

Tre saker är extra viktiga att kolla upp om bostadsrättsföreningen innan du köper en lägenhet, enligt SBC. Skuldsatta föreningar kan innebära höjda avgifter i framtiden.

Innan du köper en bostadsrätt bör du gå igenom BRF:ens årsredovisning. Titta på föreningens skuldsättning och skuld per kvadratmeter, enligt Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC.

”Om föreningen har en kvadratmetersbelåning på 10 000–15 000 kr/kvm räknas den som högt belånad. Föreningar med högre belåningsgrad än så bör du undvika”, skriver organisationen på sin hemsida.

Hög skuld kan nämligen betyda högre avgifter i framtiden. Går till exempel räntorna upp kan de boendes avgifter behöva höjas.

Dessutom bör du kolla upp om föreningen äger marken som fastigheten står på. Föreningar som inte äger marken är mer ekonomiskt utsatta i och med att kommunen kan höja markhyran, skriver SBC.

Det kan också vara förenat med en del risker att köpa bostad i en liten förening, eftersom de löper större risker rent ekonomiskt, just för att de är mindre. Färre hushåll delar på oförutsägbara kostnader. Föreningar med färre än tio bostadsrätter kan ses som små, enligt SBC.  

Fördubbling av unga vuxna som bor hos föräldrarna: ”Vi är sämst i Norden”

Allt fler unga i Europa bor kvar hemma, visar en ny undersökning av Eurostat. I Sverige har antalet unga mellan 18 och 34 år som bor hos sina föräldrar nära fördubblats mellan åren 2022 och 2023.  

Andelen unga som bor hemma hos sina föräldrar trots att de har fyllt 18 år blir större, skriver TT och hänvisar till siffror från Eurostat.  Trenden gäller för de flesta länder i Europa.

I Sverige har andelen unga mellan 18 och 34 år, som fortfarande bor hemma hos sina föräldrar, ökat från 12,5 till 21,9 procent.

– Det som sticker ut är att vi är sämst i Norden, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, till TT.

Orsaken till att fler inte flyttar till ett eget boende är enligt Robert Boije att inflationen och räntorna har satt sina spår.

Bostadspriserna fortsätter att stiga – ”Marknaden mer stabil”

Bostadspriserna fortsatte uppåt i juni, om än i lite långsammare takt än månaderna innan. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

I Storgöteborg noteras den största prisökningen på bostadsrätter, där steg priserna med 1,6 procent i juni. I Stormalmö och centrala Stockholm ökade priserna med knappt 1 procent.

– Med halva året bakom oss har marknaden blivit mer stabil för både köpare och säljare. Priserna stiger långsamt och fler affärer kommer till snabbare avslut. Nu återstår att se om marknaden i höst klarar att absorbera ett fortsatt stort utbud. Kommande räntesänkningar och stabilitet talar nog för det, säger Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet, i ett pressmeddelande.

Antalet sålda bostäder i landet ökade med 14 procent under andra kvartalet i år, jämfört med samma period året innan.

Allt fler BRF:er jagas av Kronofogden – ”Ett tuffare läge”

Det blir allt vanligare att bostadsrättsföreningar brottas med skulder och konkurshot, enligt nya siffror från Sveriges bostadsrättscentrum, SBC.

– Det är helt klart ett tuffare läge. Framför allt för de föreningar som omförhandlar sina lån nu till en helt annan ränta, säger Therese af Jochnick på SBC till TT.

Vid årsskiftet hade 370 föreningar skulder hos Kronofogden, enligt SBC. Det är en ökning med närmare 300 procent sedan 2013. Ytterligare 116 föreningar har fått skulder hos Kronofogden under det första kvartalet i år, visar sammanställningen.

– Framför allt ser vi att sparandet minskar i föreningarna, man äter på sitt kapital helt enkelt. Men generellt är det ökade kostnader och det är inte alltid avgifterna täcker det, säger Therese af Jochnick till TT.

SBC rekommenderar att bygga en buffert och upprätta en flerårsbudget samt en uppdaterad underhållsplan. Till bostadsspekulanter ges rådet att kika en extra gång på föreningens skuldsättning och sparande.

Bilden är AI-genererad och föreställer en fiktiv styrelse i en bostadsrättsförening.

Kluvet läge för bostadsrättsföreningar

Räntekostnaderna minskar, men omkostnaderna fortsätter att öka. Det visar ny statistik om bostadsrättsföreningar från Statistiska Centralnbyrån, SCB.

Enligt Markus Pålsson, chef för Verksamhetsinnovation och utveckling på SBC, kan flera bostadsrättsföreningar behöva höga avgiften, trots att räntekostnaderna går ner.

– Trots prisjusteringar i början av året så ser vi att kostnaderna totalt minskar jämfört med sista kvartalet 2023, men på årsbasis ser vi fortfarande ökning. Många av dessa prisökningar är dessutom högre än de brukar och vi ska inte glömma att lågkonjunkturen fortsatt är ett faktum som påverkar både bostadsrättsföreningar och dess medlemmar. Vi ser flera tendenser som pekar på att hushållen har det svårare att få ihop ekonomin och samtidigt söker sig fler bostadsrättsföreningar till oss för att uppdatera underhållsplanen, budgeten eller ta ett nytt grepp om ekonomin, säger han i ett pressmeddelande.

Så många avstår barn på grund av bostadsmarknaden

10 procent av unga i Stockholm har avstått eller tvekat att skaffa barn på grund av den dysfunktionella bostadsmarknaden, visar en ny rapport av Stockholms Handelskammare.

– Vi har tidigare sett hur bristen på bostäder lett till att företagen har problem med att rekrytera kompetens vilket drabbar tillväxten. Men nu ser vi också hur bristen på nödvändiga reformer riskerar att påverka demografin, säger Daniella Waldfogel, vice vd på Stockholms Handelskammare, enligt Bostadspolitik.se.

Undersökningen visar också att en av åtta stockholmare i familjebildande ålder har avstått från att avsluta en relation på grund av bostadsmarknaden. Störst är problemet bland unga kvinnor.  

– Den trasiga bostadsmarknaden slår särskilt hårt mot kvinnor i familjebildande ålder. Politiken behöver omedelbart sjösätta reformer som syftar till att skapa förutsättningar för en fungerande bostadsmarknad, säger Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

7 tips för att grilla säkert i sommar – detta gäller på balkongen

En av de största brandriskerna i sommar rör grillning och eldning. Därför är det återigen dags för BRF-styrelsen att påminna om vilka regler som gäller under grillsäsongen.

Det finns inget generellt förbud i lagen mot att grilla på balkongen. Men som BRF-styrelse har du rätt att införa egna regler och stadgar för vad som gäller, skriver Fastighetsägarna på sin hemsida.

En del föreningar förbjuder grillning på balkongen helt, andra tillåter elgrillar. Flera föreningar anordnar gemensamma grillplatser på gården, för att undvika grill- och säkerhetsrisker med balkonggrillning.

Oavsett vilka regler som gäller i just din förening, så är det viktigt att informera om vad som gäller, och vilket ansvar de boende har kring grillning och brandskyddet generellt.

Fastighetsägarna har tagit fram en broschyr om ansvar, förebyggande åtgärder och råd om hur man ska agera om det börjar brinna.

Även Räddningstjänsten ger råd om grillning på balkongen och på grillplatsen. Här är deras tips:

  • På balkongen är det bättre med elgrill än kol- och gasolgrillar, eftersom risken för gnistor eller att de välter är mindre.
  • Använder du kolgrill måste kolen brinna ut, det finns flera exempel på lägenhetsbränder som orsakats av att man samlat glöd i plasthinkar, soppåsar eller dylikt.
  • Grilla aldrig på inglasade balkonger, det är direkt livsfarligt. Man kan drabbas av kolmonoxidförgiftning om röken inte ventileras bort.
  • Kolla så att det inte råder utökat eldningsförbud, då är det helt förbjudet att grilla.
  • När du grillar, ha alltid vatten nära.
  • Tänk på att grillos kan störa grannar.
  • Var noga med att släcka elden, städa och lämna aldrig tändvätska vid grillplatsen.
Bilden är AI-genererad med hjälp av ChatGPT.

Högt utbud och stigande priser på bostadsmarknaden

Utbudet på bostadsmarknaden har nått nya höjder, rapporterar SvD. Antalet tillgängliga bostäder är det högsta jämfört med samma period 2023.

Samtidigt noterar DN att antalet affärer och priser på bostäder har börjat normaliseras och stiga.

– Bomarknadstempen har nu förvisso stigit varje månad sedan årsskiftet driven av framför allt kortare försäljningstider. Det historiskt mycket stora utbudet av bostäder och många återpublicerade annonser bidrar dock till att det alltjämt är långt kvar till mer normal vårvärme på bostadsmarknaden, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

En anledning till det nya läget är Riksbankens agerande.

– Det är en ökad optimism eller tilltro till marknaden i dag än vad det var för ett år sedan. Det är till följd av räntesänkningen, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, till SvD.

Även Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Man kan se en tydlig trend med fyra månader i rad av positiva siffror och prisuppgång, säger han till Skandias hemsida.