News

Så kan den höjda räntan påverka bolånen

Riksbankens räntehöjning innebär att styrräntan ligger på 1,75. Men hur det påverkar bolån och ekonomin framöver är ännu oklart i flera avseenden.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, menar att det svårt att säga hur det påverkar tremånadersräntorna.

–  Det är inte säkert att den hoppar upp så mycket. Det kan vara så att det här redan är inräknat i dagens ränta, säger hon. När det kommer till bundna räntor är det andra parametrar än styrräntan som spelar in, säger hon till TT.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tycker att höjningen är olycklig då det är svårt för hushåll och företag att anpassa sig. Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, menar å sin sida att det är helt nödvändigt.

– Vi har ett allvarligt inflationsproblem, inflationsförväntningarna ligger fortfarande för högt och Sverige behöver få upp räntan så att inte penningpolitiken fortsätter att stimulera, säger han till TT.

Så lyckas ni med kräftskivan

Kräftskivesäsongen är här. Innan kvällarna blir alltför mörka är det kräfttider. Varför inte anordna en kräftskiva i bostadsrättsföreningen?

Kräftskivepremiären gick av stapeln den sjunde augusti, men brukar pågå ända till slutet av september – så än är det gott om tid för att samla grannarna för slurpande och sjungande.

Såhär lyckas ni med kräftskivan:

 1. Inbjudan. Skicka ut den i god tid, men om du är sent ute så funkar det att sätta upp en lapp i trapphuset. Antagligen är många sugna på fest efter en lång och lugn semester.
 2. Dukning. Använd en fin pappersduk då kräftor lätt blir kladdiga. Ställ fram skålar med ljummet vatten och citron för att tvätta händerna. Och givetvis – roliga hattar.
 3. Krydda din egen snaps. Använd gamla flaskor och fyll med ringlat citronskal och kvistar av kryddor, fyll därefter på med brännvin. Men glöm inte de alkoholfria alternativen.
 4. Snapsvisor. Att sjunga är ett måste. Gör ett eget sånghäfte, som också kan fungera som ett fint underlägg.
 5. Tillbehör. Servera gärna något varmt innan kräftorna, gärna en klassisk paj gjord på Västerbottenost. Baka bröd, fixa aioli eller varför inte inspireras av den amerikanska söder? Där uppskattas kräftor lika mycket som hos oss, men tillbehören är andra. Tänk rökigt och New Orleans.
 6. Lekar. Varför inte göra en tipspromenad innan middagen? Kanske med frågor om bostadsföreningen?

Bostadspriserna dalar – håller i sig hela sommaren

”Vi får räkna med att bostadspriserna fortsätter ned hela juli och en bit in i augusti”, säger Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik. Störst är nedgången i regionen Stockholm.

Bostadspriserna fortsätter nedåt, enligt ny statistik från Svensk Mäklarstatistik. Räntehöjningar, många som vill sälja och ökade levnadskostnader anges som förklaring. I juni sjönk priserna mest i Stockholmsregionen, tre procent. I Malmö var den siffran en procent.  

– Prisnivån är så pass mycket högre i Stockholm än i Malmö, så tre procent i Stockholm motsvarar i kronor att Malmö går ner 9 procent, så stor skillnad är det i nedgången, säger Hans Flink, Affärsutvecklingschef på Svensk mäklarstatistik, till SVT.

Foto: Mostphotos

Så gör ni en bra underhållsplan

En bra och uppdaterad underhållsplan gör att bostadsrättsföreningar kan spara in mycket pengar på att slippa oväntat underhåll av fastigheten. Då kan tiden läggas på sådant som föreningen verkligen vill göra. Här är tipsen.

Styrelser i bostadsrättsföreningar förvaltar stora värden i och på fastigheterna. En bra och uppdaterad underhållsplan är a och o. Så vad ska man tänka på? Underhållet kan delas in i löpande reparationer och planerat underhåll, skriver Bostadsrätterna.

Tanken med underhållsplanen är att ha koll på kommande underhållsbehov, så planen bör ha en lång tidshorisont. Om underhållsplanen inte uppdateras löpande, minst årligen, blir den inte relevant.

Bostadsrätterna har samlat nyttiga tips:

 • Se till att underhållsplanen blir ett levande verktyg.
 • Skapa förståelse och samsyn hos medlemmarna för styrelsens filosofi vad gäller det långsiktiga underhållet relaterat till ekonomin.
 • Berätta gärna för medlemmarna om större kommande åtgärder i god tid.

Läs en mer utförlig guide på Bostadsrätternas hemsida.

Foto: Mostphotos

Fem tips för att lyckas med ditt byggprojekt

Mycket kan gå snett när föreningen ska upphandla ett byggprojekt, till exempel när balkongerna ska renoveras eller stammarna bytas. Med några enkla tumregler lyckas ni med upphandlingen.

Har ni i bostadsrättsföreningen planer på att renovera fastighetens fasad, balkonger eller stammar? Ni har större chans att hitta rätt entreprenör om ni genomför en upphandling. Fastighetsägarna har samlat tips om hur ni inte stöter på problem och hur upphandlingens steg kan se ut.

Först och främst, ställ tydliga men inte för detaljerade krav i upphandlingen. Förfrågningsunderlaget ska visa tydligt vad uppdraget går ut på, vilka delmoment som ingår och vad entreprenören förväntas utföra. Lista gärna, det minimerar risken för otrevliga missförstånd längre fram.

Kolla upp entreprenörerna, en grundlig research kan tyckas uppenbart, men görs inte alltid. Rekommendationer, betyg och referenser från andra bostadsrättsföreningar kan vara bra.

Värdera anbuden. Även om du ställt tydliga rav kan entreprenörerna har tolkat detaljer olika. Jämför anbuden och ställ kompletterande frågor innan du bestämmer dig för en entreprenör. Hur snabbt kan de sätta igång, hur lång tid kommer det att ta och så vidare är bra frågor att ställa.

Håll en slutförhandling, där du stämmer av så att din bild av uppdraget stämmer överens med entreprenörens innan ni skriver kontrakt. Skriv även in i kontrakt vad som förväntas, och revidera eventuellt pris.

Dokumentera allt, möten, beslut och övervägningar, så att de som berörs av upphandlingen vet vad som händer. Har du allt nedskrivet är det dessutom en bra mall för nästa upphandling.

Foto: Mostphotos

Läcka, Vattenläcka

Ärendehantering på Egrannar

Nu lanserar Egrannar ett nytt system för ärendehantering. Tanken med ärendesystemet är att göra det enklare för styrelsen att hantera olika ärenden som medlemmarna och externa personer behöver hjälp med. Både medlemmar och externa personer (gäster) kan ges möjlighet att skapa ärenden. Externa personer är vanligtvis blivande medlemmar, mäklare eller andra personer eller företag som söker kontakt med föreningen. För gäster finns det en begränsning så en gäst kan bara skapa ett ärende per 30 dagar.

Tack vare ärendesystemet behöver inte föreningarna publicera någon e-postadress för att medlemmar eller externa personer ska kunna kontakta dem utan nu kan det skötas genom att skapa ett ärende istället. 

När ett ärende skapas skickas en notifiering till ansvariga och när styrelsen eller annan ansvarig besvarar ärendet skickas notifiering till den som skapade ärendet.

Styrelsen kan hela tiden följa och se status på alla ärenden och man slipper fundera på om någon annan redan har svarat på ett ärende. Det syns tydligt i systemet.

Det går att bifoga både bilder och dokument till sitt ärende och när man svarar i ett ärende. 

Läs mer om ärendesystemet på vår supportsida.

Så funkar sommarstyrelsen

Sommaren innebär välförtjänt ledighet, men bostadsrättsföreningens styrelse bör hålla koll på några grejer även under årets varmaste månader.

Här är det viktigaste att hålla koll på för sommarstyrelsen:

 • Se till att det finns gripbara personer i styrelsen hela sommaren. Det är viktigt att medlemmarna kan få tag på styrelsen om det händer något. Det gäller att göra någon form av joursystem, allt kan inte falla bara för att en person är på semester.
 • Dokumentera och se till att nödvändig information finns tillgänglig för den som är på plats. Det kan handla om kontakter till rörmokare, reparatörer och så vidare. Det är även viktigt att det går att få tag på någon i styrelsen som vågar lämna besked om medlemskap i föreningen, andrahandsuthyrningar och så vidare.
 • Dubbelkolla om någon medlem planerar att hyra ut sin lägenhet under sommaren och vad som gäller för det.

17 lägenhetsinbrott per dag – så skyddar du dig

Under perioden juni till augusti förra året skedde 1569 lägenhetsinbrott per dag i Sverige, en ökning med sex procent jämfört med året innan. Det visar siffror från SFF Stöldskyddsföreningen.

Ett viktigt tips inför semestern är ansluta till Grannsamverkan, menar Stöldskyddsföreningen.

– Vi rekommenderar alla att starta Grannsamverkan i sitt bostadsområde. Förutom att det minskar risken för inbrott i området så ökar även tryggheten bland de som är med, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, i en kommentar.

Andra tips för att hålla tjuven borta är att ha rätt lås på dörrar, inte städa, fixa timers för utomhusbelysning och att skaffa en digitalbrevlåda för att undvika mängden post.

Bostadsrättsföreningar riskerar höjda avgifter

Ränteuppgången och stigande energipriser väntas leda till ökade kostnader för många av landets bostadsrättsföreningar och därmed höjd avgift för medlemmarna.

Efter tio år av förmånliga förhållanden innebär det rådande läget att framtiden kan bli tuffare för många av landets närmare en miljon bostadsrätter. Johanna Frelin, vd på Riksbyggen, säger till SvD att de inte märker någon räntepanik bland sina bostadsrättsföreningar, men menar att den ideala miljö som rått under lång tid nu håller på att ändras.

– Många föreningar är inte vana vid det, men det kan bli så att de nu kommer in i ett läge där man höjer avgiften med någon eller några procent per år, säger Johanna Frelin till tidningen.

Hans Arén, vd på Finopti, understryker att inflationen kommer att öka driftskostnaden.

– Jag kan inte se annat än att kostnaden per kvadrat kommer att öka så mycket att avgifterna kommer att behöva höjas med 35–40 procent, säger Hans Arén till Dagens Industri.

Allra tuffast lär det bli för högt belånade föreningar, bedömer han.

– Det är ofta nya föreningar i Stockholm och storstadsområden. I Stockholm är det inte ovanligt med nya föreningar som är skuldsatta mellan 14.000 och 16.000 kronor per kvadrat. 10.000 är en ganska vanlig summa. Det finns föreningar som säkert kommer att behöva höja avgiften med 50 procent, säger han till tidningen.

Även coronapandemin har förändrat läget. En undersökning från allabrf.se från slutet av mars visade att 21 procent av alla bostadsrättsföreningar skulle tvingas höja avgiften om krisen fortsatte tre månader till. Anledningen är den ekonomiska kris som pandemin innebar för exempelvis många butiker och restauranger som ofta hyr lokaler av bostadsrättsföreningar.