News

Dags för nya motioner – så funkar det

Våren är stämmotider i bostadsrättsföreningar. En central del av processen är att göra sin röst hörd i form av motioner till stämman. Men vad bör man tänka på?

Stämmosäsongen närmar sig med stormsteg. Formellt ska stämman hålla senast sex månader efter räkenskapsårets slut, ofta kring maj. En bostadsrättsförening kan välja att lägga stämman under en viss månad, så länge den infaller under sexmånadersperioden.

Till stämman kan motioner inlämnas från föreningens medlemmar. Motioner kan du skriva själv eller tillsammans med andra medlemmar i föreningen. I kallelsen till stämman ska alla motioner vara med, vilket innebär att det är viktigt att vara ute i god tid om du har något du vill ta upp.

Bostadsrättsägarnas Riksförbund menar att det inte är ovanligt att få motioner inkommer till en årsstämma. En anledning tros just vara att motionstiden går ut så tidigt på året att många inte börjat fundera på motioner. Det är inte ovanligt att en föreningens stadgar kräver att motionen skall vara inne redan i januari även om årsmötet kanske ligger först i maj, något som är lätt att missa.

Tydlighet är viktigt. Man bör alltid ha en kort beskrivning om varför man vill motionera som man gör och även formulera motionen på ett sådant sätt att församlingen kan gå till beslut på den. En luddigt skriven motion vinner sällan framgång.

Kom ihåg att det är medlemmarnas förening, inte styrelsens, betonar Bostadsrättsägarnas Riksförbund. Därför uppmanar de bostadsrättsägare att genom motioner skapa den föreningen som bostadsrättsinnehavarna själva önskar.

Så kan föreningen spara el

Elpriserna har dominerat debatten under vintern. Och även om läget är tufft för många, finns det flera sätt som bostadsrättsföreningen kan spara el på.

Fastigheternas temperatur påverkas när utomhustemperaturen ändras, berättar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen, till UNT.

– Byggnaderna reagerar och det är stor skillnad i energiförbrukningen beroende på om det är varmare, kallare, soligt eller blåsigt. Problemet är att systemen märker detta för sent, vilket inte bara innebär ojämna inomhustemperaturer utan också ökad energiförbrukning, helt i onödan, säger han till tidningen.

Bra varmvattencirkulation, miljösmarta kranar och solfångare. Det är några av de åtgärder som Riksbyggen tipsar om för att hjälpa bostadsrättsföreningar att spara el.

På sin hemsida skriver de att exempelvis temperaturen i trapphuset ofta är onödigt hög och därför kan sänkas. Ett annat gemensamt utrymme, tvättstugan, kan också ses över.

”I tvättstugan kan man spara energi genom att byta ut tvättmaskinerna som är äldre än 20 år. Nya tvättmaskiner drar endast 1/3 så mycket energi som gamla maskiner”, skriver Riksbyggen på hemsidan.

Över 40 procent saknar tillräckligt brandskydd

41 procent av landets bostäder har brister i brandskyddet, visar statistik från Anticimex. ”Brandskyddet hemma räddar liv, så vi hoppas att många ser över brandsäkerheten hemma”, säger brandskyddsexpert Johannes Eklund i ett pressmeddelande.

Under vintern tänder många hushåll ljus för att öka värmen och skapa en myskänsla. Samtidigt ökar brandrisken, varnar Anticimex och uppmanar människor runtom i landet att se över sitt brandskydd.

Hela 41 procent av de bostäder Anticimex inspekterade under perioden 1 oktober 2021 till 31 september 2022 fick minst en anmärkning på brandskyddet. Framför allt anmärks det på för få brandvarnare och avsaknad av brandfilt i hemmen. 4 procent saknar brandvarnare helt och hållet, trots att det är ett krav, enligt undersökningen.

8 procent saknar brandsläckare och i andra fall har brandsläckaren varit gammal, av fel typ eller olämpligt placerad.

Nu ger Anticimex tips för att vända trenden.

– Grunden är att se till att det finns tillräckligt med brandvarnare, testa löpande att de fungerar och ha rätt typ av brandsläckare samt brandfilt lättillgängligt, säger Johannes Eklund, brandskyddsexpert på Anticimex i pressmeddelandet.

Anticimex checklista för att brandsäkra ditt hem:

 • Ha minst en brandvarnare per våningsplan, per 60 kvadratmeter, i anslutning till köket och en i eller precis utanför varje sovrum.
 • Testa brandvarnarna en gång i månaden.
 • Säkerställ att det finns brandfilt och brandsläckare tillgängligt.
 • Kontrollera att brandsläckaren är av typen pulversläckare, att det är rätt tryck i den och att den inte är äldre än tio år.
 • Undvik att ladda mobilen och annan elektronisk utrustning på natten eller obevakat.
 • Ta bort brännbart material runt spisen och även runt en öppen spis där du eldar. Ha koll på mat som tillagas på spisen så det inte torrkokar. Man kan även installera en så kallad spisvakt.  
 • Använd ljusstakar som inte är tillverkade i brännbart material och se till att de står stadigt.
 • Placera värmeljus långt från lättantändligt material.
 • Släck alltid levande ljus när du lämnar ett rum.
 • Om brand uppstår behöver alla boende veta vad de ska göra. Gå igenom en utrymningsplan med alla i familjen. Exempel på en bra återsamlingsplats är brevlådan utomhus. Prata om när man ska ringa 112.

Källa: Anticimex

Nya lagar 2023: Hårdare straff för olovliga renoveringar

Sedan årsskiftet gäller en uppdaterad version av bostadsrättslagen, skriver Bostadsrättsnytt. Bostadsrättshavare som renoverar utan tillstånd kan drabbas av skarpare sanktioner som i värsta fall innebär att bostadsrätten förverkas.

Vid årsskiftet trädde en del lagändringar i kraft som rör bostadsrätter. Till exempel skärps skyddet för köpare av bostadsrätter när det gäller förhandsavtal och uppåtelseavtal.

En annan förändring är att en brf-medlem inte ska kunna ha mer än en röst på föreningsstämman, eftersom man vill motverka risken för kapningar av bostadsrättsföreningar, skriver Bostadsrättsnytt.

Utöver detta sker förändringar när det gäller bostadsrättshavares renoveringar, förklarar tidningen. Nu kommer det att krävas styrelsens tillstånd vid fler åtgärder än bara ”ingrepp i bärande konstruktion, ändringar av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten, samt annan väsentlig förändring av lägenheten”.

Till listan som kräver styrelsens godkännande läggs nu ”installation eller ändring av anordning för ventilation, installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskyddet”, uppger tidningen.

Dessutom förtydligas att tillstånd alltid krävs för åtgärder i lägenheter med särskilda historiska, miljömässiga eller konstnärliga värden om åtgärden kan komma att påverka bostadens värde.

Nytt för i år är även att det ska införas skarpare sanktioner mot de som utför olovliga renoveringsåtgärder. Allvarliga fall kan innebära att bostadsrätten förverkas. En BRF ska också i vissa fall kunna åtgärda brister av otillåtna arbeten och låta bostadsrättshavaren betala för det, skriver Bostadsrättsnytt.  

Experter: Därför fortsätter raset på bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden fortsätter att möta utmaningar. Nedgången som påbörjats väntas fortsätta i början på året och inte vända förrän 2024, enligt flera experter som DN talat med.

– Vi trodde att bostadsräntorna skulle gå upp och dra ned bostadspriserna i år, men vi kunde aldrig förutspå den här höga inflationsuppgången. Det är inte en överdrift att det har varit dramatik på bostadsmarknaden, säger SBAB:s Robert Boije till tidningen.

Inflation, höga räntor och stor osäkerhet i omvärlden gör att bostadsmarknaden är avvaktande, menar Hans Flink på Svensk mäklarstatistik, och Cecilia Hermansson, forskare på KTH, spår att priserna kommer att fortsätta nedåt under 2023 och att de kommer stiga igen först under år 2024.

Robert Boije varnar för att oförutsedda händelser i det här läget snabbt kan förvärra situationen.

– Skulle vi få en riktig smäll på ekonomin, som även smittar av sig på arbetslösheten, samtidigt som vi har hög inflation kan det bli en mycket värre utveckling på bostadsmarknaden, säger han till DN.

Studier: Så ser dina grannar på dig – och dina vanor

Tre undersökningar visar hur grannar vill umgås, vad de stör sig på och hur de ser på sina grannar. Goda grannrelationer leder till bättre hälsa, visar en av studierna.

Åtta av tio tycker om sina grannar, enligt en ny undersökning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Mest nöjda med sina grannar är värmlänningar och minst nöjda är de som bor i Östergötland. Människor över 65 år är mer nöjda än yngre personer.

En annan undersökning av Fastighetsbyrån visar vad grannar stör sig på. Den högljudda festprissen och den ljudkänsliga surgubben hamnar i topp på listan följt av den skrikiga barnfamiljen.

– Många är rädda för att bli störda av sina grannar men minst lika många är rädda för att de själva ska vara ett störningsmoment. Överst på listan hamnar både de som stör och de som är känsliga för att bli störda. Man kan ana att det är samma personer som ogillar varandra, säger Johan Vesterberg, pr- och kommunikationschef på Fastighetsbyrån, till Mäklarvärlden.

Ytterligare en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling visar att sju av tio önskar att de hade en bättre relation med sina grannar och att goda grannrelationer bidrar till bättre hälsa, trygghet och mindre ensamhet.

Det som hindrar relationerna från att utvecklas är tidsbrist, enligt studien.

Fyra tips: Så pysslar du om din julgran

Rödgran, kungsgran eller silvergran. Oavsett vilken gran du väljer sköter du den på samma sätt, enligt Blomsterlandet som ger råd för att få granen att hålla längre och barra mindre.

Fyra råd:

 1. Låt granen gradvis vänja sig vid att stå inomhus. Börja med att låta den stå i garaget, uterummet eller farstun. Granen mår bra av att du inte är snabb med att ställa in den i värmen.
 2. Innan du sätter granen i vatten, se till att såga av en liten bit av stammen. Snittytan ska vara så jämn som möjligt. Gör gärna snittet innan den kommer in i värmen. Skaffa en stadig julgransfot.
 3. Se till att granen alltid har vatten. Det som ryms i julgransfoten tar snabbt slut, så fyll på ofta. Vissa granar kan dricka flera liter de första dagarna inomhus.
 4. Ställ inte granen nära ett element, en öppen spis eller något annat varmt.

Foto: Mostphotos

Nu tvingas du sälja bostaden under utgångspris

Ska du sälja din bostad får du räkna med att sälja den under utgångspriset. Nu dyker nämligen slutpriset vid bostadsförsäljningar, visar nya siffror.

Bostadspriserna fortsätter att dala, rapporterar TT. På riksnivå är slutpriset nu lägre än utgångspriset för första gången på tio år.

– Det är klart att räntorna påverkar men det som är mest på tapeten är elpriserna, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, till TT.

Priserna för bostadsrätter föll med en procent i november jämfört med månaden innan. För villor är trenden ännu värre, då rasar priserna med tre procent.

– Det här var något vi började att se för ett par månader sedan i storstadsområden men det gäller nu även på riksnivå, fortsätter Per-Arne Sandegren.

Så mycket höjs din bostadsavgift efter nyår

Många bostadsrättsföreningar planerar för höjda avgifter efter nyår.

Sjunkande bopriser, stigande räntor och hög inflation är en kombo som slår hårt mot många bostadsrättsföreningar just nu. Inte minst är smällen hård för nybildade föreningar med stora lån.

”Styrelser måste våga ta beslut om en avgiftshöjning”, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef på Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC till DN.

Bostadsrättsföreningar höjer avgiften nästa år med i snitt 20 procent, enligt SBC:s siffror från drygt 4 000 bostadsrättsföreningar, rapporterar DN. Om man tänker sig en månadsavgift på 3 500 kronor ger det alltså en höjning på 700 kronor.

Var fjärde ägare till en bostadsrätt är orolig över föreningens ekonomi, rapporterar Dagens PS.