News

Foto: Colourbox

Fler tror på stigande bostadspriser

Bostadspriserna kommer att gå upp under året. Det tror åtminstone 48 procent av hushållen, enligt SEB:s boprisindikator.

Därmed stiger boprisindikatorn något under mars.

– Det är en utveckling som ännu inte riktigt återspeglas i faktiska priser men som bör ses som en positiv signal för aktiviteten på bostadsmarknaden inför våren, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

Samtidigt visar Swedbanks senaste boindex att hushållen lägger allt mer av sina inkomster på boendeutgifter.

– Föregående kvartal steg boindex och en strimma hopp om att bostadsmarknaden började få bottenkänning spred sig. Siffrorna för kvartal fyra ska inte övertolkas men det är klart att det inte är positivt när boindex sjunker, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom i ett pressmeddelande.

Dags att skriva motion till stämman

Stämmotiderna närmar sig i bostadsrättsföreningar. Egrannar tipsar om hur du gör för att skriva den perfekta motionen.

Stämmosäsongen närmar sig med stormsteg. Formellt ska stämman hålla senast sex månader efter räkenskapsårets slut, ofta kring maj. En bostadsrättsförening kan välja att lägga stämman under en viss månad, så länge den infaller under sexmånadersperioden.

Till stämman kan motioner inlämnas från föreningens medlemmar. Motioner kan du skriva själv eller tillsammans med andra medlemmar i föreningen. I kallelsen till stämman ska alla motioner vara med, vilket innebär att det är viktigt att vara ute i god tid om du har något du vill ta upp.

Bostadsrättsägarnas Riksförbund menar att det inte är ovanligt att få motioner inkommer till en årsstämma. En anledning tros just vara att motionstiden går ut så tidigt på året att många inte börjat fundera på motioner. Det är inte ovanligt att en föreningens stadgar kräver att motionen skall vara inne redan i januari även om årsmötet kanske ligger först i maj, något som är lätt att missa.

Tydlighet är viktigt. Man bör alltid ha en kort beskrivning om varför man vill motionera som man gör och även formulera motionen på ett sådant sätt att församlingen kan gå till beslut på den. En luddigt skriven motion vinner sällan framgång.

Kom ihåg att det är medlemmarnas förening, inte styrelsens, betonar Bostadsrättsägarnas Riksförbund. Därför uppmanar de bostadsrättsägare att genom motioner skapa den föreningen som bostadsrättsinnehavarna själva önskar.

Så kan grannar bryta ensamhet i jul

Drygt 60 procent vill lära känna sina grannar bättre. Samtidigt bor två miljoner svenskar i ofrivillig ensamhet, visar en undersökning av Postkodlotteriet. ”Testa att själv säga hej och ta ögonkontakt”, säger Lina Zakrisson författare till boken Grannskapsrevolutionen.

Undersökningen visar att 64 procent vill ha kontakt med sina grannar och även att de skulle erbjuda en hjälpande hand om det behövs.

– I våra grannskap bor en outnyttjad och slumrande potential. Att inte fler redan har kontakt beror ofta på att vi vill ha garantier om att det kommer att bli bra, vi villkorar det okända, säger Lina Zakrisson, grundare av Ensamhetsrevolutionen och författare till boken Grannskapsrevolutionen, i ett pressmeddelande.

Två miljoner svenskar lever i ofrivillig ensamhet, berättar hon. Ett hej i trapphuset kan vara den enda kontakten vissa grannar får på en dag.

– Testa att själv säga hej och ta ögonkontakt, säger Lina Zakrisson. Det leder lätt till småprat som i sin tur kan leda till djupare samtal.

Nya lagar 2024 – så påverkas din BRF

Den första januari 2024 börjar flera nya lagar att gälla som påverkar fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Egrannar listar fem viktiga förändringar.

Krav på underhållsplan

Från den första januari är ett det lagkrav för nyproducerade och nyombildade bostadsrättsföreningar att ha en underhållsplan. Planen ska göras för 50 år framåt och omfatta alla delar av fastigheten som din bostadsrättsförening ansvarar för.

Matavfall måste sorteras

Det blir obligatoriskt att sortera ut matavfall från hushåll och verksamheter och fastighetsägare ansvarar till exempel för att det finns kärl för matavfall. Om ni inte redan är igång med detta är det hög tid att kontakta din kommun för att ta reda på vad som gäller.

Ansvar för förpackningsinsamling

2024 får kommunerna ansvar för att samla in förpackningar från hushåll genom lättillgängliga insamlingsplatser. Kommunerna har till 2027 på sig att ordna detta ordentligt.

Ny lag för ordningsvakter

Den första januari får ordningsvakter utökade befogenheter vilket till exempel innebär att de får transportera omhändertagna personer, göra kroppsvisitationer och förstöra beslagen alkohol om värdet är obetydligt. För att nyttja ordningsvakter krävs dock tillstånd från polisen.

Möjligt med digitala stämmor

Den första januari och framåt kan bostadsrättsföreningar hålla helt digitala stämmor. Men för bostadsrättsföreningar som vill göra detta krävs en stadgeändring.

Läs mer om förändringarna på SBC och Fastighetsägarna

Fyra tips: Så pysslar du om din julgran

Rödgran, kungsgran eller silvergran. Oavsett vilken gran du väljer sköter du den på samma sätt, enligt Blomsterlandet som ger råd för att få granen att hålla längre och barra mindre.

Fyra råd:

  1. Låt granen gradvis vänja sig vid att stå inomhus. Börja med att låta den stå i garaget, uterummet eller farstun. Granen mår bra av att du inte är snabb med att ställa in den i värmen.
  2. Innan du sätter granen i vatten, se till att såga av en liten bit av stammen. Snittytan ska vara så jämn som möjligt. Gör gärna snittet innan den kommer in i värmen. Skaffa en stadig julgransfot.
  3. Se till att granen alltid har vatten. Det som ryms i julgransfoten tar snabbt slut, så fyll på ofta. Vissa granar kan dricka flera liter de första dagarna inomhus.
  4. Ställ inte granen nära ett element, en öppen spis eller något annat varmt.

Foto: Mostphotos

Inbrotten ökar – så skyddar du dig i jul

Vintermånaderna är inbrottstjuvarnas favorittid, men det finns sätt att förebygga att bli utsatt, tipsar Stöldskyddsföreningen.

Såväl antalet rapporterade inbrott som oron för att drabbas av det har ökat under det gånga året. Det visar en Demoskopundersökning gjord på uppdrag av Stöldskyddsföreningen.

Inför julledigheten, när många reser bort, finns det en hel del du kan göra för att minska risken för inbrottstjuvar, menar Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

­ – Det är viktigt att skapa illusionen av att du fortfarande är hemma. Engagera dig med grannar som inte reser bort så de kan hjälpa till att övervaka ditt hem, ta in din post och lägga sopor i din soptunna till exempel medan du är borta, säger hon i ett pressmeddelande.

Andra tips är att inte städa för mycket och att använda timer på lampor.

Riksbanken varnar för räntesmäll

De stigande räntorna kommer att påverka landets bostadsrättsföreningar framöver, enligt Riksbankschefen Erik Thedéen.

Många bostadsrättsföreningar har bundna lån.

– Anpassningen till det högre ränteläget är inte färdigt ännu, säger Erik Thedéen till TT.

Därmed kan en räntesmäll vänta många föreningar inom en snar framtid.

– Medlemmarnas årsavgifter är den enda finansieringskällan för de allra flesta bostadsrättsföreningar. När kostnaderna stiger måste avgifterna höjas, men hur mycket avgörs bland annat av lånen storlek och räntebindning, reparationsbehov och eventuellt sparande i föreningen”, sa Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till Di i somras.

Höjning att vänta för brf:er

Kostnaderna väntas öka kraftigt för många bostadsrättsföreningar.

I våras skedde ingen större förändring i de flesta bostadsrättsföreningar, men när bindningstiderna nu löper ut kommer läget att ändras, enligt Hampus Dahlstedt, grundare och styrelseordförande i Allabrf.

– Effekten kommer att bli mycket stor för många hushåll, baserat på föreningens räntekänslighet och hur stor del av lånebeloppen som förfaller. Därtill har vi ju även inflationen med bland annat mycket högre värme­kostnader, säger han till SvD.

Ingen förening slipper undan avgiftschocken, menar han.

– Även skuldfria föreningar möter ju ett högt inflationstryck. Och vissa sådana föreningar har under lång tid haft för låga avgifter utan att ha andra intäkter, och då blir det ändå kännbara avgiftshöjningar, säger han till tidningen.

Kontakt mellan grannar minskar

En ny undersökning visar att kontakten mellan grannar minskat efter uppsvinget efter pandemin. ”Nu verkar det som om pendeln svängt och att vi faller tillbaka i gamla mönster”, säger Jennie Skogsborn Missuna på Svensk Fastighetsförmedling.

60 procent kommer bara i kontakt med sina grannar när de går om varandra, till exempel i trapphuset. För ett år sedan var den siffran 40 procent. Grannar har alltså mindre kontakt med varandra nu än tidigare, enligt en ny undersökning av Svensk Fastighetsförmedling.

Förra året var 24 procent ointresserade av en relation med grannen medan den siffran idag ligger på 36 procent.

Men samtidigt uppger 70 procent att grannrelationer är en trygghetsfaktor och närmare 60 procent att grannkontakt kan minska ensamhet.

– Under både pandemin, och början av kriget i Ukraina, växte svenskars intresse och empati för medmänniskor och i förlängningen grannar. Man insåg helt enkelt värdet och vikten av grannrelationer. Nu verkar det som om pendeln svängt och att vi faller tillbaka i gamla mönster, säger Jennie Skogsborn Missuna, CXO på Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.