News

Undersökning: Så vill dina grannar umgås med dig

Grillkvällar, schack eller bara ett hej. En ny undersökning visar hur dina grannar helst vill umgås.

80 procent anser att en trevlig hälsning eller småprat duger gott vid ett möte, men 46 procent önskar en relation där man kan hjälpa varandra med saker, enligt en undersökning av HSB Göteborg där omkring 7 000 fått frågan.  

– Umgänge med grannar kan vara en möjlighet att stärka gemenskap och trygghet, en känsla av hem. Samtidigt finner såklart många lugn och ro genom egentid, säger Lars Göran Andersson, vd på HSB Göteborg i ett pressmeddelande.

Men även om det duger med småprat visar undersökningen också att var sjätte boende kan tänka sig att utöka relationen med sina grannar, till exempel i form av en fika eller en middag, eller gemensamma fester som var tionde önskar.

Av de som önskar mer kontakt med grannar lyfts trädgårdsarbete, grillkvällar och gemensamma bokcirklar eller schackklubbar fram som alternativ.

Den främsta anledningen till att inte fler tar initiativ till en utökad relation med grannarna är tidsbrist, enligt undersökningen. Även åldersskillnad tas upp som ett skäl. En del väntar också på att grannarna ska initiativet till första kontakten.

– Till dig som vill men ännu inte tagit steget – sträck ut en hand!, säger Lars Göran Andersson i pressmeddelandet.

Så kan din BRF spara energi – och pengar

Att energieffektivisera i föreningen kan innebära dyra investeringar men sänka både kostnader och ge minskad miljöpåverkan. Här är tips som kan göra stor skillnad.

Bostadsrätterna går igenom vad just din förening bör tänka på för att spara energi, pengar och miljö. Tänk på att varje byggnad är unik och har olika möjligheter för energieffektivisering.

”Oavsett byggnadens ålder finns det alltid potential att göra förbättringar som minskar energiförbrukningen”, säger styrelserådgivaren Nicklas Pettersson till Bostadsrätternas hemsida.

Ta ett helhetsgrepp för att hitta de mest energibesparande och kostnadseffektiva åtgärderna. Ett första steg är att kontakta en lokal energi- och klimatrådgivare innan man sätter igång med åtgärderna, skriver Bostadsrätterna och tipsar att man bör räkna på vad som faktiskt är mest lönsamt.

För ett dragigt hus kan till exempel nya fönster löna sig medan det i mer moderna hus mer kanske handlar om att trimma och justera värme- och ventilationssystemet eller att investera i solceller, tipsar Nicklas Pettersson.

Föreningen bör även göra energirenoveringen till en del av underhållsplanen.

”Att slå ihop energieffektiviserande åtgärder med planerade renoveringar brukar vara lönsamt och ge synergieffekter”, säger Nicklas Pettersson på Bostadsrätterna.

Läs om fler tips på Bostadsrätternas hemsida

Förvaltare: Räkna med höjda avgifter – ”Föreningar inför stålbad”

Trots att räntan har höjts i rekordfart har bara hälften av landets bostadsrättsföreningar justerat sina avgifter, skriver Di. Nu varnar förvaltare för en våg av höjda avgifter. ”Vissa har tagit så bra ansvar att det räcker med modesta höjningar medan andra föreningar står inför riktiga stålbad”, säger Johan Lindén, chef för strategisk förvaltning på HSB, till tidningen.

De avgiftshöjningar som hittills skett är alldeles för låga, menar Johan Lindén på HSB och flaggar för att höjningarna kommer att komma. I snitt måste avgifterna öka med 40 procent från 2021 års nivå, enligt några av de största förvaltarna, skriver Di.  

Än så länge har bara mindre höjningar skett under 2022.

– Det vi kan konstatera är att de avgiftshöjningar som gjorts är på tok för låga, många föreningar är uppenbart väldigt reaktiva i sin avgiftsplanering. Man kan säga att de kraftigt ökade kostnaderna inte har slagit igenom fullt ut, och att föreningarna inte heller har tagit höjd för dessa, säger Johan Lindén till Di.

– Även fast räntan tog fart i slutet av året så hann det inte få så stor påverkan. Nu kommer räntan påverka i betydligt större grad och vi ser hur föreningar börjar lägga om sina lån, säger Jonas Gustavsson, Nabos expert på ekonomisk förvaltning, till tidningen.

Och det är inte bara räntekostnader som ökat för föreningarna. Kostnader för vatten, fjärrvärme och underhåll pressar också marginalerna.

– Det innebär på sikt att skuldsättningen hos bostadsrättsföreningar kommer att öka, fortsätter Jonas Gustavsson.

Fortsatt ras för bostadsbyggandet

Bostadsbyggandet fortsätter att minska, visar siffror från Byggfakta.

Under april minskade starterna av nyproduktionsprojekt med 0,6 procent jämfört med månaden före. För bostäder var minskningen 1,6 procent.

Och tittar man på den senaste tolv månaderna är fallet stort, då har byggstarterna rasat med 42,7 procent, enligt Byggfaktas indikator.

– Den snabba nedgången i bostadssektorn verkar nu smitta av sig även på andra sektorer, där utvecklingen vänt nedåt de senaste månaderna, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta i ett pressmeddelande.

Så skyddar du dig mot inbrott i förrådet

Inbrotten i förrådsutrymmen ökade med 15 procent under årets första kvartal jämfört med för ett år sedan. Men det finns knep för att skydda sig, tipsar SSF Stöldskyddsföreningen.

De vanligaste saker som stjäls i förrådsutrymmen är bland annat cyklar, kläder, elverktyg och barnvagnar. För att minska risken för inbrott tipsar SSF Stöldskyddsföreningen om att samverka med grannar, ha ett starkt inbrottsskydd och inte förvara för dyrbara prylar i förrådet.

– Det är viktigt att det är svårt att ta sig in i förrådsutrymmen, här ska det vara certifierade lås och ordentliga brytskydd. Man ska heller inte förvara saker av större värde i förrådet, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Dags att planera för sommarstyrelsen

Tro det eller ej, men snart är sommar och ledighet här. Även om bostadsrättsföreningens arbete också går ner i varv, finns det några saker att tänka på.

Här är det viktigaste att hålla koll på för sommarstyrelsen:

  • Se till att det finns gripbara personer i styrelsen hela sommaren. Det är viktigt att medlemmarna kan få tag på styrelsen om det händer något. Det gäller att göra någon form av joursystem, allt kan inte falla bara för att en person är på semester.
  • Dokumentera och se till att nödvändig information finns tillgänglig för den som är på plats. Det kan handla om kontakter till rörmokare, reparatörer och så vidare. Det är även viktigt att det går att få tag på någon i styrelsen som vågar lämna besked om medlemskap i föreningen, andrahandsuthyrningar och så vidare.
  • Dubbelkolla om någon medlem planerar att hyra ut sin lägenhet under sommaren och vad som gäller för det.

Bostadsbyggandet tvärnitar – på väg mot krisnivåer

Bostadsbyggandet, inte minst i Storstockholm, närmar sig 90-talets krisnivåer. ”Nu är det varaktigheten i det här som bli avgörande”, säger Henrik Weston på Länsstyrelsen till Svd.

Larmen har avlöst varandra den senaste tiden. Bostadsbyggandet faller kraftigt och närmar sig 90-talets krisnivåer.

”Frågan är om det är en V-kurva med snabb vändning, eller om det fortsätter med konkurser och arbetslöshet inom byggbranschen”, säger Henrik Weston, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm, till SvD.

Även byggföretaget Veidekke varnar i en ny rapport för en kollaps för bostadsbyggandet och för att krisen blir långvarig.

”Från att stjärnorna strålat från rätt positioner på bostadsbyggnadshimlen de senaste åren har läget snabbt förbytts till sin motsats”, skriver Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, enligt tidningen.

Allt fler väljer rörlig ränta

94 procent av SBAB:s nya kunder valde rörlig ränta i mars, visar nya siffror.

För ett år sen valde 41 procent av bankens kunder rörlig ränta. SBAB menar att det kan bero på att de som tar lån nu är mindre räntekänsliga och att de bundna räntorna är högre än den rörliga.

– Jag tror inte att man ska underskatta den psykologiska effekten. De rörliga räntorna är i dag redan så pass mycket högre än i fjol och det kan därmed upplevas som en än högre tröskel att acceptera de ännu högre bundna räntorna”, säger Linda Jonsson, privat- och boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Trots räntehöjningar – bostadspriserna stiger

Trots högre bolåneräntor har priserna i princip legat stilla på bostadsrätter sedan årsskiftet. I mars steg till och med priserna, visar ny statistik från Mäklarstatistik.

Utvecklingen beskrivs som förvånande.

– De flesta konjunkturtecken pekar åt fel hål, ändå tycks det vara som att bostadsmarknaden har vänt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, till TT.

Att volymerna gått ner leder till ett uppdämt flyttbehov, menar han.

Alexander Norén, SVT:s ekonomikommentator, är av en annan åsikt.

– Jag skulle säga att det är att tillhöra de optimistiska prognosmakarna. Alltjämt säger de flesta som spår bostadspriserna att det ska fortsätta nedåt med tanke på att räntan sannolikt kommer fortsätta uppåt i närtid, säger han till SVT.