News

Bilden är AI-genererad och föreställer en fiktiv styrelse i en bostadsrättsförening.

Lågt engagemang för brf-arbete – så kan intresset öka


32 procent av Sveriges bostadsrättsägare efterfrågar större engagemang från medlemmarna, visar en ny undersökning från Sveriges BostadsrättsCentrum, SCB.

Rapporten pekar på att rekryterandet av medlemmar till styrelsen är en stor utmaning.

– Att sitta i en styrelse ger en chans att påverka sitt boende och skapa en bättre trivsel för alla. Det ger dessutom relevanta och användbara insikter för bostadsrättsägarna. Fråga din styrelse om vad engagemanget kan innebära för dig. Styrelsearbetet behöver inte vara betungande eller kräva specialistkunskaper, säger Markus Pålsson, chef för Verksamhetsinnovation och utveckling på SCB, i ett pressmeddelande.

Vägar för att öka engagemanget är bland annat att visa på värdet av delaktighet och att få medlemmarna att känna sig närmare föreningens arbete, exempelvis på årsstämman, tipsar SCB.

Mostphotos

Nya lagar 2025 – så påverkas din BRF

Den 1 januari träder flera nya lagar i kraft som påverkar bostadsrättsföreningar och fastighetsägare. Bland annat ställs nya krav på avfallssortering och att optimera energianvändning.

Fastighetsägarna har sammanställt de viktiga lagarna som börjar gälla nästa år, och som påverkar fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Här nedan är några av förändringarna.

Textilavfall måste sorteras separat

Från den första januari måste kommunerna tillhandahålla separat insamling av textilavfall. Fastighetsägare bör informera om insamlingsplatser för att underlätta övergången.

Krav på laddstolpar

Detta gäller kommersiella fastigheter. Från den 1 januari 2025 införs krav på laddinfrastruktur för fastigheter med fler än 20 parkeringsplatser.

Hårdare krav på att optimera energianvändning

Fastigheter måste tillämpa tekniska lösningar för att optimera energianvändningen och byggnadsstyrningen. Detta gäller både nybyggnation och befintliga byggnader. Läs mer om kraven på Boverkets hemsida.

Krav på att skicka årsredovisning till Bolagsverket

Från och med räkenskapsåret 2025 ska BRF:er skicka in årsredovisningar till Bolagsverket. Det säger en ny lag som träder i kraft den 1 januari.

Foto: Mostphotos

Så blir bostadsmarknaden 2025 – ”10 procent högre priser”

24 procent av dem som har sålt en bostad under 2024 uppger att de har gjort en förlust på försäljningen, enligt siffror från Hemnet som SvD skriver om. Nu spår experter högre priser under 2025 och 2026.

Trots utmaningar som stigande arbetslöshet och oro i världen har bostadspriserna ökat något under 2024. För både bostadsrätter och villor steg priserna med fyra procent i landet som helhet.

Experterna ser på året 2025 med viss optimism när det gäller försäljningar. Handelsbankens prognoser spår prisökningar både under 2025 och 2026, skriver SvD.

Hemnet spår att fler kommer börja köpa innan de säljer och att priser fortsätter stiga.

– Historiskt sett vore 10 procent högre bostadspriser 2025 ingen unik nivå, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, till SvD.

Christina Nyman på Handelsbanken är mer försiktig.

– Handelsbanken tror på återhämtning på bostadsmarknaden, men att köparnas låneutrymme förblir lägre än innan inflationen tog fart 2022. Det kostar mer att bo och efterfrågan begränsas av att fler spekulanter än för några år sedan faller bort på högre prisnivåer, säger hon till SvD.

Mostphotos

Då slipper du slänga julmaten – ”Använd fantasin”

Under julen ökar svenskarnas matsvinn. Nu tipsar experten Karin Fritz om hur du dra ned på slöseriet.

Det vanligaste misstaget är att man inte planerar och därför lagar alldeles för mycket som kan få sparas för länge och tas fram för många gånger, och därför tillslut måste slängas, säger Karin Fritz vid Livsmedelsverket till UNT.

Detta problem finns förstås i någon man alltid, men förstärks under julen. Det vanligaste är att julskinka, sill och lax slängs på grund av dålig planering.

Men det finns knep.

– För det första behöver man tänka igenom om man verkligen behöver alla de rätter man brukar ha på julbordet. Ju fler rätter man har desto mindre äter man av varje, säger Karin Fritz till tidningen.

– Det handlar även om hur du serverar maten, lägg fram litegrann i taget så att du kan fylla på och ta sedan hand om maten i tid, fortsätter hon.

I stället för att lägga in maten i kylen, lägg den i frysen och ta fram lite senare när du inte är trött på julmaten, tipsar hon. Julskinka kan också användas till annat, till exempel en pastagratäng. ”Använd fantasin” i stället för att slänga maten, säger hon till UNT.

Foto: Mostphotos

Psykologen: Därför bör du bota din grannskräck

Du klarar dig bättre i en krissituation om du känner dina grannar, enligt MSB. Nu tipsar psykologen Daniel Ek om hur du bäst botar din grannskräck. ”Då kan vi så småningom slappna av lite”, säger han till SVT.

Uppmaningen från MSB är tydlig: Lär känna dina grannar så klarar du en krissituation bättre. Ändå är det vanligt att människor inte vill lära känna sina grannar och att de kan kännas sig obekväma med människor som bor nära.

– Har vi brutit isen och sagt något mer än hej, då kan vi så småningom slappna av lite, säger psykologen Daniel Ek till SVT.

Att det är bra att känna sina grannar i en krissituation visar även forskningen.

– Det kan vi se i en studie kring stormen Katrina. Då såg man att de som hade starka relationer till sina grannar klarade katastrofen bättre och återhämtade sig snabbare. Så i ett krisläge är det närområdet som blir viktigt, säger Daniel Ek till SVT.

Han bästa tips är att hitta sin egen motivation att lära känna grannarna och att det faktiskt kan ge en ökad trygghet.

– Det blir en förhöjning i trivsel, säger han till tidningen.

Expert varnar för kostnadsfälla för BRF:er

Landets bostadsrättsföreningar har just nu de lägsta uppmätta omkostnaderna på över ett år, enligt SBC:s BRF-index. Men Markus Pålsson på SBC manar till försiktighet. ”Det kan kännas lockande att sänka avgiften nu när ekonomin stabiliserats, men det riskerar att bli en fälla”, säger han.  

Elpriserna har varit låga och det har varit upprepade räntesänkningar, nu senast en dubbelsänkning av Riksbanken. Just nu är bostadsrättsföreningarnas omkostnader de lägsta på över ett år, visar SBC:s BRF-index för kvartal 3.

Det kan därför kännas lockande att sänka avgiften nu när ekonomin stabiliseras, men det riskerar bli en fälla där man inte tar underhållsskulden på allvar, säger Markus Pålsson, Chef för verksamhetsinnovation och utveckling på SBC, till organisationens hemsida.

Många bostadsrättsföreningar har nämligen ett lågt sparande i förhållande till behoven, vilket kan göra att de är dåligt förberedda på oväntade utgifter vid nya ekonomiska svängningar.

I budgetarbetet för 2025 är det därför viktigt att styrelsen sätter en avgift som säkrar både det eftersatta, men även det kommande underhållsbehovet, fortsätter han till SBC.  

Källa bild: Mostphotos

Ekonomer om dubbelsänkningen: ”Kickstart för bostadsmarknaden”

Sänkta räntor, mindre amorteringskrav och skattelättnader. Nu spår ekonomer och mäklare att Riksbankens dubbelsänkning kan utlösa en kickstart för bostadsmarknaden.

Riksbankens dubbelsänkning kan ge en positiv signal till dem som inte vågat byta bostad, menar Pia-Lotta Svensson på Fastighetsbyrån.

– Vi har redan sett att bostadsrätts­marknaden lossnar i Stockholm, men jag hör från mina kolleger att det fortfarande är trögt på sina håll i Göteborg och Malmö. Nu kommer den ökade rörligheten på marknaden att spridas som ringar på vattnet över landet, säger hon till SvD.

Däremot tror hon inte på en snabb påverkan på bopriserna, eftersom det fortfarande finns trögheter i hur mycket en konsument får låna.

Anders Stenkrona, ekonom på Nordea, menar att besked om dubbelsänkningen, sänkt amorteringskrav och höjt bolånetak är tunga signaler.

– Det kan bli en kickstart för bostadsmarknaden, säger han till SvD och fortsätter:

– Med samma insats kan du köpa en bostad som är 19 procent dyrare och ändå få samma månads­kostnad.

Johan Nordenfelt på Erik Olsson nämner i samma tidning att nästa års skattesänkningar är som något som kommer att öka köpkraften på 2025-års bostadsmarknad.

Svenskarna gillar sina grannar – ”Sänker ribban till att be om hjälp”

7 av 10 känner sig trygga med sina grannar och 4 av 10 vet namnet på en handfull grannar, visar en ny undersökning. ”Genom att integrera mer med våra grannar sänker vi ribban till att be om hjälp”, säger Anna Wiking, samhällsstrateg på Fastighetsägarna.

Relationen mellan grannar i landet är bra, enligt en ny undersökning gjord på uppdrag av Fastighetsägarna. 7 av 10 känner sig trygga med sina grannar och får en bra känsla när de tänker på dem.

– Små saker gör stor skillnad, det där lilla hejandet i hissen eller nere i cykelförrådet blir en viktig bekräftelse. Våra grannar påverkar vår trivsel, säger Anna Wiking, samhällsstrateg Fastighetsägarna, till Fastighetstidningen.

Däremot vet man inte alltid vad grannarna heter eller vad deras yrke är. 43 procent kan namnet på max en handfull och 42 procent känner max till vad en handfull av sina grannar jobbar med. Men 24 procent skulle vilja lära mer om grannarna, visar undersökningen.

Att det finns en vilja att stärka relationen kan vara bra, det blir lättare att låna saker, få hjälp med att vattna blommor när man är borta eller få passning av husdjur, skriver tidningen.

Källa bild: Mostphotos

Bilden är AI-genererad med hjälp av ChatGPT.

Positivt på bostadsmarknaden – ”Ovanligt stark”

Nu stiger tron på stigande priser framöver, visar flera nya mätningar.

48 procent av bostadsköparna tror i september på stigande priser, vilket kan jämföras med föregående månads siffra 43 procent, enligt Hemnets senaste Köparbarometer.

– Efter en prismässigt svagare sommar har augusti månad varit ovanligt stark. Mycket tack vare räntesänkningen och indikationer om att fler sänkningar kommer i snabbare takt framöver. En ökad tro på stigande priser ger också en bild av en optimistisk efterfrågesida vilket är viktigt för marknaden nu när utgångspriserna på det som publiceras stiger och tillflödet är högt, säger Erik Holmberg,marknadsanalytiker på Hemnet, i en kommentar.

Trenden bekräftas av SEB:s senaste boprisindikator.

–  Hushållens boprisförväntningar får återigen vind i seglen efter Riksbankens senaste räntesänkning. Med den stora visningshelgen i backspegeln och ett rekordstort utbud på bostadsmarknaden återstår det att se om räntesänkningarna blir tillräckliga för att skapa en mer ihållande bostadsprisuppgång, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.