Så förbereder du din trädgård inför vintern

Exklusivt för Egrannars nyhetsbrev ”Hej Granne” delar Maria Andersson med sig av de bästa tipsen för att förbereda trädgården och grönytorna inför stundande vinter. Maria är till vardags trädgårdsdesigner på Zetas Trädgård och är även känd som jurymedlem i programmet Trädgårdstoppen på TV8.
Vi börjar med att fråga om övergripande hantering av de grönytor som redan är etablerade inom föreningen.
De flesta bostadsrättsföreningar har någon form av gräsmatta och buskar som tillhör föreningen. Var noga med att kratta gräsmattan innan vintern, så inte tjocka lager av löv kväver gräset. Men lämna med fördel lite löv till maskarna. Ta vara på de löv som har krattats upp eftersom de är perfekt som vintertäckning till känsliga växter. Du kan med fördel kratta in dem under magnolia eller rododendron, som uppskattar lövkompost.

Det går inte att ta miste på Marias passion för växter och trädgård. Hon har i botten en examen i trädgårdens hantverk och design. Sitt jobb ser hon mera som ett kall och känner sig lycklig över att kunna ha sin innersta passion som yrke.

När gräsmattan nu är ren undrar vi vilka moment som kan passa som nästa steg.

Efter krattningen av gräsmattan kan det vara naturligt att rensa hårdgjorda ytor rena från ogräs och även se över rådjursskyddet med gnagskydd runt träd i de fall då rådjuren är en faktor. Täck känsliga perenner och buskar så de får ett extra skydd mot kylan. Använd torra löv och granris. Du kan även dela perenner som exempelvis daglilja, daggkåpa, funkia, myskmadra, flocknäva, astilbe och vårblommare.

Vi blir givetvis nyfikna på vad mer som kan göras med perenner och om klippning av dem är att förorda.

– Mitt råd är att absolut inte klippa ner perennerna på hösten. Många är dekorativa och växtresterna bildar en naturlig vintertäckning. Detta är extra viktigt för prydnadsgräsen. Klipp enbart om bladen skulle vara angripna.

Med en så här mild höst ända in i mitten av oktober funderar vi på om det lämpar sig att göra någon form av plantering.

– Det går att sätta blomsterlökar för vacker vårblomning. Plantera träd och buskar. Jorden är naturligt fuktig på hösten vilket gör det lättare för växterna att etablera sig. Risken för torka är liten. Bra tid är när växtkraften avtagit och växten börjat tappa lite blad, då kan den ägna all kraft åt att utveckla rotsystemet. En så här mild oktober lämpar sig även för att plantera perenner. De behöver bara hinna rota sig innan vintern kommer. Se till att jordklumpen är fuktig och kommer lite under markytan, samt tillför gärna lite benmjöl.

Välekiperade med massor av goda tips känner vi oss inspirerade att sätta fart. Men, innan vi kastar oss ut i grönytorna undrar vi om det finns något som Maria vill lämna som avslutande råd.

– Tänk på att flytta lövfällande växter så sent son möjligt, när det gått in i vintervilan någon gång i oktober/november. Avslutningsvis vill jag trycka på att höst och vinter är perfekt tid att planera och förändra sin trädgård! Då finns trädgården färskt i minnet och man kommer ihåg vad som fungerade bra respektive dåligt. Ta gärna hjälp av en trädgårdsdesigner för att hitta nya lösningar, få inspiration och goda råd.

Fyllda av inspiration tackar vi Maria för tips, råd och god energi. Trädgårdshandskarna åker på händerna. Krattor, sekatörer, ogräsrensare och skottkärra hänger med ut för att vinterrusta trädgården och förbereda den för vila.

Länkar av intresse:

Maria Anderssons jobb på Zetas

http://www.zetas.se/category/tradgardsdesign/

Maria på Trädgårdstoppen som jurymedlem

http://www.tv8.se/trädgårdstoppen/juryn/om-trädgårdstoppens-jury