Så undviker du fällor på visningen

Maj innebär att bostadsmarknaden är som allra hetast. Men för att undvika att gå i fällor finns det en rad saker att tänka på innan visningen.

Enligt Hemnet kommer intresset för bostadsmarknaden att nå sin topp om några veckor. Processen innebär ofta snabba ryck; du går på en visning, följt av en budgivning och, om allt vill sig väl, ett köp. Det kan kännas befriande att processen går snabbt och smidigt, men det finns risker. Ofta hinner du bara se bostadsrätten en enda gång, kanske i tio minuter tillsammans med flera andra spekulanter och en stressad mäklare som vill få igång budgivningen så fort som möjligt.

5374438146_73be8d986a
Copyright Fantastic Frank

Risken att missa något avgörande är ofta överhängande.

– Som köpare har man ett ansvar att undersöka vad det är som man egentligen köper. Är lägenheten kanske i behov av renovering? Tänk på att renoveringen helst ska betala tillbaka sig när du säljer bostaden i framtiden. Kom också ihåg att föreningens styrelse har rätt att säga nej till vissa typer av renoveringar, säger Monika Jukic, juridisk expert på Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC, i ett pressmeddelande.

SBC har därför tagit fram en checklista på saker som är bra att tänka på under visningen:

  • Hur ser det ut med insyn i lägenheten? Ett bra tips är att undersöka utifrån om grannlägenheterna har persiennerna nerdragna, vilket ofta kan vara ett tecken på stor insyn i lägenheten.
  • Är bostaden yteffektiv? Om bostadsytan består av många döda ytor som exempelvis smala, långa korridorer så betalar du i princip för kvadratmeter som inte kan utnyttjas.
  • Ingår källar- eller vindsförråd? Tveka inte att be om att få se förrådet.
  • Kolla hur ljudnivån är i bostaden. Öppna fönster och eventuella balkongdörrar för att höra om det kommer in störande ljud utifrån. Du kan också knacka på hos någon av grannarna för att höra om de upplever fastigheten som lyhörd.
  • Hur ser renoveringsbehovet ut? Fundera på om lägenheten är rätt prissatt i förhållande till de kostnader som tillkommer för eventuell renovering. Se också över om den privata ekonomin rymmer kostnader för renoveringsåtgärder.
  • Ta reda på vilka väggar som är bärande. Om du vill ändra planlösningen i bostaden är det bra att veta vad som är möjligt att göra utifrån konstruktionen.
  • Hur mycket sol kommer in i lägenheten? Det är trevligt med ljusinsläpp, men för mycket solljus direkt in i lägenheten kan också leda till att den blir olidligt varm att bo i på sommaren.
  • Hur ser ekonomin ut i bostadsrättsföreningen? Finns det några planerade avgiftshöjningar? Vilka åtgärder har gjorts i fastigheten nyligen och hur ser föreningens tillgångar och skulder ut?
  • När är kök och badrum stambytta? Observera att ”stamspolning” som ofta nämns i mäklarbeskrivningar inte är samma sak som stambyte. Fråga därför alltid när stammarna är bytta och om det är aktuellt med stambyte inom de närmsta åren.
  • Var kommer uppgifterna om boarean ifrån och när är bostaden uppmätt? Tänk på att felaktiga uppgifter om boytan kan bli en dyr affär om lägenheten visar sig vara mindre än vad som angivits.