Under julen ökar svenskarnas matsvinn. Nu tipsar experten Karin Fritz om hur du dra ned på slöseriet.
Det vanligaste misstaget är att man inte planerar och därför lagar alldeles för mycket som kan få sparas för länge och tas fram för många gånger, och därför tillslut måste slängas, säger Karin Fritz vid Livsmedelsverket till UNT.
Detta problem finns förstås i någon man alltid, men förstärks under julen. Det vanligaste är att julskinka, sill och lax slängs på grund av dålig planering.
Men det finns knep.
– För det första behöver man tänka igenom om man verkligen behöver alla de rätter man brukar ha på julbordet. Ju fler rätter man har desto mindre äter man av varje, säger Karin Fritz till tidningen.
– Det handlar även om hur du serverar maten, lägg fram litegrann i taget så att du kan fylla på och ta sedan hand om maten i tid, fortsätter hon.
I stället för att lägga in maten i kylen, lägg den i frysen och ta fram lite senare när du inte är trött på julmaten, tipsar hon. Julskinka kan också användas till annat, till exempel en pastagratäng. ”Använd fantasin” i stället för att slänga maten, säger hon till UNT.
Foto: Mostphotos