Trendbrottet: Svenskarna slutar att renovera

Renoveringstrenden stannar av efter flera års uppgång, visar nya siffror. Många svenskar lägger nu undan pengar istället för att göra renoveringar som inte är absolut nödvändiga.

Människor har renoverat friskt de senaste åren, framför allt under pandemin. Men nu vänder trenden, enligt ”Renoveringsindex” som är ett mått på hur mycket svenskarna renoverar (siffrorna bygger på en sammanvägning av ROT-avdraget och Scb:s handelssiffror).

– Högst troligt är det en kombination av flera faktorer som påverkar. Det är många som väljer att lägga undan pengar snarare än investera dem i renoveringar i hemmet som inte är absolut nödvändiga, säger Mikael Holmstrand, vd på Garageportexperten och initiativtagare för Renoveringsindex, i ett pressmeddelande.

Men renoveringarna ligger fortfarande på en hög nivå om man jämför med hur det såg ut innan pandemin, fortsätter han.

– Varken räntehöjningar, inflation eller skenande elkostnader har hindrat svenskarna från att fortsätta renovera även om det sker i något lugnare takt är förra året, säger Mikael Holmstrand i pressmeddelandet.

Foto: Mostphotos