Även om du inte bor i villa med egen trädgård har du stora möjligheter att skapa en blomstrande sommarkänsla i hemmet. Trädgårdsmästaren Susanne Lundgren, Blad by Lundgren, ger tips på hur man med enkla knep förvandlar balkongen till en miniträdgård.
Först och främst är det viktigt att möblemanget på balkongen inte tar upp för mycket plats. Det begränsar både arbetsytan och mysfaktorn, betonar Susanne Lundgren.
– Kaféstolar och runda bord sväljer onödigt mycket yta. Mitt tips är att istället satsa på en bänk som man kan förvara saker under och ha ett antal sittkuddar. Om man har möjlighet kan det faktiskt vara värt att beställa möbler som är exakt anpassade efter måtten på just din balkong, säger hon.
Susanne Lundgren varnar för att det kan bli varmt på balkongen under sommaren och påpekar att det därför är viktigt att inte underskatta hur mycket vatten som växter, plantor och blommor behöver.
– Minst två gånger om dagen måste man räkna med att vattna för att de inte ska torka ut på balkongen, säger hon.
Att ha växter som har torkat ut och dött på balkongen är inte bara tråkigt, det kan dra till sig ohyra också. Men det finns ett enkelt och billigt knep för att komma till bukt med problemet.
– För en ringa summa kan man köpa ett bevattningssystem till krukorna. Det låter avancerat, men det är det inte. Det handlar om enkla hjälpmedel som möjliggör självbevattning i krukorna. De finns att köpa på de flesta växtaffärer, säger hon.
En balkonglåda med blommor är ett sätt att piffa till balkongen, men den får inte hänga på utsidan. Susanne Lundgren betonar att det i dag finns ett stort utbud av fina balkonglådor. Samtidigt lyfter hon fram att det finns många andra enkla sätt att göra det mysigt på balkongen.
– Det är trevligt med många små krukväxter på balkongen. Utnyttja väggarna genom att stapla krukor från golv till tak i en hylla, säger hon.
Ett hinder med för tunga krukor är att balkongen får belastas med max 100 kilo per kvadratmeter (den egna vikten inräknad).
– Tricket är att inte ha stora krukor som kräver mycket jord. Genom att ha flera små krukor (finns lätta varianter) kan man skapa variation samtidigt som balkongens belastning blir jämnare, säger hon.
Dessutom slår hon ett slag för klätterväxter.
– Köp spaljéer och låt växter klättra upp och ned. Man kan surra fast spaljén i balkongräcket. På det sättet kan man skapa trivsel, spara plats och få ett insyns- och vindsskydd på köpet. Inget bygglov krävs om man gör på det viset, säger hon.
Hon tipsar om att köpa klätterväxter som redan är lite uppvuxna, annars kan det vara svårt att få dem att växa på önskat sätt.
Golvet då?
– Köp utomhusmattor i plast, de kostar inte mycket och är väldigt lättskötta. Dessutom blir de inte lika blöta som ”falska gräsmattor” som är väldigt populära, säger hon.
Det kanske viktigaste tipset, enligt Susanne Lundgren, är att jobba med belysningen på balkongen. En mysig belysning höjer inte bara trivselfaktorn på balkongen, betonar hon.
– Det gör även att lägenheten känns större. När man sitter inne i lägenheten och tittar ut kan det kännas som att man har ytterligare ett rum om man har bra belysning på balkongen, säger hon.
Men det är inte bara på sommaren som balkongen kan bli en oas. På vintern finns det andra knep man kan ta till.
– Man får jobba med barrväxter, dekorationer och annat. Men grundtanken är densamma. Utnyttja ytorna och skapa trivsel. Använd inte balkongen till förvaringsutrymme för flaskor och annat.
Foto: Mostphotos