6 punkter – så får ni ut max av styrelsemötet

Nya personer i BRF-styrelsen? Även ordföranden är kanske ny på posten? Så genomför ni ett bra och effektivt styrelsemöte efter sommaren.  

Styrelsemöte i föreningen efter sommarsemestern. Vad bör man tänka på? Det är inte ovanligt med nya personer i styrelsen, till och med ordföranden kanske är ny. Sajten Borättupplysning går igenom några hållpunkter för hur mötet ska gå till.

  1. Ordföranden ansvarar för att möten sammankallas och att det finns en dagordning. En tumregel kan vara att boka in styrelsemötena ett halvår i förväg, helst på en fast veckodag. Inför varje möte ska det finnas en dagordning som bör skickas ut några dagar i förväg.
  2. Med dagordningen bör skriftligt material och beslutsunderlag med olika frågor bifogas, så att alla har en rimlig chans att läsa på och förbereda sig. Det är nämligen en skyldighet att komma till styrelsemötet väl förberedd.
  3. Det är viktigt att dagordningen är detaljerad och att varje fråga är har en egen punkt på dagordningen. Det kan bli en diger lista, även om det i mindre föreningar förstås blir färre punkter.
  4. Så hur lång tid ska ett möte ta? Det kan ta upp till två, tre timmar, men helst bör det inte vara längre, enligt Borättupplysning. I små föreningar med en effektiv styrelse kan det räcka med en timme. Problemet i många föreningar är ofta att ”diskussionerna aldrig tar slut” och att förslagen blir många och svåra att lösa. Därför är förberedelserna extra viktiga, och att material skickas ut i förväg, så att deltagarna kommer förberedda.
  5. Ordföranden har också en viktig roll för att göra mötet effektivt. Alla måste få komma till tals, men ordföranden måste också våga bryta och gå till beslut. Svammel är inte ovanligt.
  6. Ett bra tips för att hålla tiden är att i förväg avsätta tid till varje punkt, och skriva ut den på dagordningen. Då vet alla vad som gäller redan från början och det blir lättare att hålla ett bra möte.

Foto: Mostphotos