Har du koll på om bostadsrättsföreningen äger marken som huset står på? Många bostadsrättsägare drabbas nu av en rejäl kostnadschock. Och bostadsspekulanter som inte ser upp kan snart bada i skulder.
I landets storstäder sker nu kraftiga höjningar av markhyran, även kallad tomträttsavgälden, skriver SvD. Men vad innebär det för dig som bostadsrättsinnehavare? Eller som bostadsköpare? En hel del är svaret.
Bostadsrättsföreningar som äger marken som huset står på innebär en tryggare affär än om föreningen hyr marken av kommunen. Och påverkar såklart vad som är rimligt att betala för en bostadsrätt. Om föreningen bara hyr marken kan en rejäl kostnadssmocka vänta runt hörnet.
SvD belyser med exempel. Läsaren Stig-Rune Johansson som bor i en bostadsrättsförening på Kungsholmen vittnar om förödande konsekvenser när tomthyrorna stegvis höjs.
”För en 70 kvadratmeter lägenhet ökar boendekostnaden med 15 500 kronor per år. Det beror på att staden 2017 beslutade höja vår tomträttsavgäld med 138 procent, från 818 000 kronor till 1 950 000 kronor. I dag svarar tomträttsavgälden för 20 procent av vår månadsavgift, genom höjningen stiger andelen till 38 procent”, berättar han för SvD.
Allt fler i storstäderna vittnar hur tomträttsfällan slår. En annan läsare berättar för SvD att tomträttsavgälden höjts från en halv miljon kronor till drygt 1,5 miljoner, och att det under kommande 20-årsperiod kommer ske höjningar upp till 6,5 miljoner.
Flera föreningar står nu inför tuffa beslut, ska de ta stora lån och för att köpa loss tomten av kommunen? Vilket kan försvåra läget påtagligt när det kommer till fastighetsrenoveringar och annat. Redan skuldtyngda föreningar har såklart inte samma möjlighet, och då kan chocken bli än större.
Kruxet är också att kommunen bestämmer den nya hyran utifrån redan bestämda prislistor, vilket gör att det inte går att förhandla om markhyran, uppger SvD. Kommer smällen så gör den, och den kan bli kännbar för den boende i from av kraftigt höjda månadskostnader.
Så undviker du fällan
Som potentiell bostadsköpare står du därför inför viktiga val innan du slår till på miljonobjekt. Du bör ha koll på vad du köper. Äger bostadsrättsföreningen tomten eller inte? Det påverkar vad som är ett rimligt pris.
I årsredovisningen ska informationen finnas med, leta efter ord som ”ofri grund” eller tomträttsavgäld. Tomrättsavgälden gäller ofta i längre perioder, men en dag så går föreningens avtal med kommunen ut och då kan det smälla till ordentligt när markhyrorna räknas upp.
Så, ha koll på hur lång tid det kvar på avtalsperioden, och om avgiften är hög så bör ju priset du betalar för bostaden inte vara för högt.
En vanlig fälla är att det ofta ”missas” i bostadsrättsannonser att det handlar om en tomträtt och inte en friköpt tomt. Därför är det extra viktigt att nagelfara årsredovisningen. Är det en tomträtt, där de nya markhyrorna inte har slagit igenom? Ja, då ska du räkna noga på vad det faktiskt kan komma att kosta. Rådgör med mäklaren och prata med föreningens styrelse hur avgifterna kan förändras. Annars kan en chock vänta.
SEB:s privatekonom Jens Magnusson varnar i DI just för att bostadsrättsföreningarnas skulder ökar, vilket i praktiken innebär att din egen lånebörda ökar.
– Väldigt många har inte koll på det, säger han.
Foto: Colourbox