Hiss avgörande vid bostadsköpet

Läget, balkong, renoverat badrum, att tvättstugan i fräsch och tillgång till hiss. Dessa fem saker ligger i topp när svenskarna listar de viktigaste sakerna vid ett bostadsrättköp. Det visar en undersökning av Norstat på uppdrag av företaget Kone.

Att tillgång till hiss finns med som en viktig faktor överraskar inte Niklas Berntzon, en av stjärnmäklarna på mäklarbyrån Eklund Stockholm New York.

– Hiss är helt avgörande för många vid köp av bostad. En specialdesignad hiss med musik och högklassig design kan påverka kvadratmeterpriset i hela byggnaden. Fler byggherrar börjar ta efter denna trend. Det märker vi tydligt när vi säljer de lite mer spektakulära projekten, säger han i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar också att för de som har hiss är de vanligaste utmaningarna att den är för trång eller långsam eller att det saknas direkttelefon till en hissoperatör.

– Att köpa en bostadsrätt idag är en stor investering. Därför är det inte så konstigt att många i samband med detta också har höga krav på bekvämligheter såsom en modern, säker och tillgänglig hiss som har gott om utrymme för till exempel matkassar och barnvagnar, säger Malin Brant-Lundin, marknads- och kommunikationschef KONE Skandinavien, i pressmeddelandet.