Skattechock för brf-medlemmar

Bostadsrättsägare som förändrar bostadsytan, exempelvis genom att köpa till en parkeringsplats eller garageplats, riskerar att få en rejäl skattesmäll. Detta efter en ny rättslig vägledning från Skatteverket.

Skatteverkets nya linje innebär att en lägenhet som utökas med en ”inte obetydlig yta” ska ha anses ha sålts, trots att bostadsrättsägaren varken flyttat eller har planer på att flytta.

– Det här kommer som en chock för många människor. Folk har varit omedvetna om skattekonsekvenserna av att förändra bostadsrätter, Göran Olsson, jurist och tidigare vd för branschorganisationen Bostadsrätterna, till Svenska Dagbladet.

Tankegången bakom förändringen är att en bostadsrätt som ändrat yta bör ses som ett helt nytt skatteobjekt, vilket innebär att bostadsrättsägaren kan åka på reavinstskatt på 22 procent på hela bostadens värdestegring sedan tillträdet, trots att hen bor kvar i bostaden och alltså inte fått in några pengar från någon försäljning. Detta kan handla om miljonbelopp i skatt, inte minst i storstäderna.

Skatteverket nya linje gäller dessutom retroaktivt, förändringen kan drabba alla som på något sätt har förändrat bostadsytan sedan 2011.

– Här sätter verkligen Skatteverket de boende i skiten, säger Mats Broman, ordförande i en bostadsrättsförening på Östermalm i Stockholm, till Svenska Dagbladet.