Så ökar du värdet på din bostadsrätt

Har du koll på hur många kvadratmeter din bostad är? Många bostadsrätter är nämligen felmätta. ”Jag skulle säga att minst 1/3 är felaktigt uppmätta, förmodligen mer”, säger Magnus Granstrup-Christensen, på Svensk Areamätning.

Inte minst i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö kan en eller några extra kvadratmeter få väldigt stor betydelse för priset vid en bostadsförsäljning.

– Det är jättenoga med korrekta mätningar. För små lägenheter kan avvikelser på någon kvadratmeter hit eller dit påverka priset väldigt mycket, det kan snabbt handla om stora summor, säger Magnus Granstrup-Christensen, som jobbar på Svensk Areamätning.

Uppskattningsvis är mellan 1/3-2/3 av alla bostadsrätter felmätta, betonar han.

– Det är dock svårt att ge säkra siffror eftersom de flesta som kommer till oss misstänker att deras lägenhet är felmätt, urvalet är alltså inte helt oberoende. Storleken varierar både uppåt och nedåt, säger han.

Vad beror det här på?

– Man lutar sig mot gamla siffror, då mätningarna inte gjordes lika noggrant. Före 1987 såg mätstandarden dessutom lite annorlunda ut, vilket också kan påverka den uppmätta storleken, säger han.

Mät alltid lägenheten innan en försäljning, tipsar han.

– Du ansvarar för det du säljer. Säg att du uppger att bostaden är 70 kvadratmeter när den i själva verket bara är 64 kvadratmeter. Om det upptäcks är det förmodligen bara att pynta upp, säger han.

Om du själv vill mäta din bostad så är det fullt möjligt. På Svensk Areamätnings hemsida finns det tydliga instruktioner på hur du ska gå tillväga. Han rekommenderar dock att man kontaktar en professionell aktör innan man lägger ut till försäljning.

– Då får man ett mätbevis och kan vara säker på att det är rätt och riktigt, säger han.

Foto: Flickr.com(Mathias Heinel)