Grannen pratar väder – så ger du svar på tal

”Vackert väder i dag, eller hur…”
Vad svarar man på det? Zzzz…?
Här får du hjälp av TV4-s meteorolog Ulrika Andersson att höja nivån på grannsnacket i din hiss. 

För vädret är ju faktiskt ett utmärkt samtalsämne, särskilt när man träffar på grannar som man kanske inte känner så bra. Det är ett neutralt samtalsämne, som alla har en relation till. Kanske pratas det extra mycket väder en sådan här höst, när vädret inte bara bjuder på 50 nyanser av grått och kallduschar utan också lite välförtjänt sol.

Ofta brukar vädersnacket dock stanna vid ett par krystade fraser och ett generat leende. För vad kan man svara på vackert-väder-frågan, annat än ”ja, verkligen”?

Vi konsulterade TV4-s meteorolog Ulrika Andersson. Hon tycker det finns massor av intressanta och spännande väderfakta att prata om. Här bjuder hon på fantastiska fakta om olika sorters väder, som du kan imponera på dina grannar med.

Din granne:
”Nu kommer snart kylan igen.” 

Ditt imponerande svar:
”Jomenvisst, sommaren är oftast alldeles för kort. Men var glad så länge vi inte får vinter så tidigt som 15 oktober – det skedde år 1926, och även 1779. Fast varje årstid har sin tjusning och det gäller att ta vara på varje ögonblick!”

Din granne:
”Hu, vad det regnar i dag!” 

Ditt imponerande svar:
”Ja, idag står regnet som spön i backen! Men inte värre än i Fagerheden i Norrbotten den 28 juli 1997. Då föll det 198 millimeter regn på ett dygn.

Så tänk på hur bra svampen frodas nu!

Din granne:
”Det var värst vad det blåser ute!” 

Ditt imponerande svar:
”Visst friskar det i – men ”värst” vet jag inte. För det blir nog inte värre än i Tarfala den 20 december 1992, då det blåste 81 sekundmeter i byarna.”

Din granne:
”Har ni haft någon sol i sommar?” 

Ditt imponerande svar:
”Jo, en del. De solsäkraste platserna finns så långt ut till sjöss som möjligt – där skiner solen oftare än inne i stan! Men allt är väl bättre än i Vostok på Antarktis. Där var det minus 80,8 grader den 1 juli i somras.”

Själv pratar Ulrika gärna väder med sina grannar. En fråga hon ofta får är:

Vilken väder-app är bäst?

– Det varierar. Bäst koll får man om man jämför alla apparna. Är de samstämmiga så är prognosen rätt säker, men skiljer det mycket så får man räkna med en väldigt osäker prognos. Jag själv kikar på ren rådata och drar mina egna slutsatser, men det tillhör mitt yrke att kunna göra, säger Ulrika.

Vilken app är sämst?

– Iphones egna väderapp ger jag inte mycket för. Nej, man ska hålla sig till appar med radar och mer avancerade funktioner. Radarn visar nuläget och därefter kikar man på prognosen för att se utvecklingen, säger Ulrika Andersson, meteorolog på TV4.