Mynt i staplar

Vilken räntepressare är bäst?

Det har nog inte undgått någon att räntorna är låga just nu, men att bankernas marginaler är de högsta på 20 år. Nu kan privatpersoner få hjälp att förhandla med banken av flera olika företag som agerar räntepressare och tar den tuffa diskussionen med banken.

När det dyker upp så många aktörer i en helt ny bransch blir man också lite nyfiken. Vilken av dessa räntepressare är bäst?

Det finns ett enkelt sätt att testa och det är att anmäla sig till dem allesammans och se vem som lyckas komma med det bästa erbjudandet. Det gjorde jag i mitten av april. Det banklån jag har idag är på 2,4 miljoner och jag har en ränta på 1,52 % hos SBAB. Enligt Räntekartan som Svenska Dagbladet har borde jag kunna få en ränta på 1,09 %. Det skulle bli intressant att se om någon av räntepressarna kunde ordna det.

Jag började med att googla runt efter vilka räntepressare det finns och då hittade jag fyra som verkade etablerade. Det var Mitt bolån, Lånbyte.se, Bolånegruppen och Bättre bolån. Det har skrivits uppskattande omdömen om dem i Dagens Industri, DN, SvD med flera tidningar.

Mitt bolån är en del av prisjämförelsesajten Compriser och ägs av Schibsteds. Det kostar inget att anlita Mitt bolån utan de får sitt arvode från banken om jag accepterar deras erbjudande. Jag fyllde i deras formulär på webben och väntade sedan några dagar innan jag ringde upp dem för att svara på några kompletterande frågor. Det de ville veta var fakta om min lägenhet, uppgifter om räntan på mitt nuvarande lån och vilken bank jag hade, om jag hade sparpengar som jag kunde ta med mig till en eventuellt ny bank. De erbjöd sig också att förmedla kontakt med Skandiamäklarna som kunde göra en ny värdering av min lägenhet över telefon, värdet kan ju ha gått upp!

När Mitt Bolån fick höra att jag dels hade SBAB och dels hade en ränta på 1,5 % så tyckte de inte att det fanns någon anledning för dem att gå vidare med mitt lån. De menade att de nog inte skulle kunna pressa ner mitt lån särskilt mycket. De förklarade att de inte kunde ta mitt lån till SBAB eftersom jag redan var kund där och därför hade de varit tvungna att ta mitt lån till en annan bank och eftersom SBAB är ”väldigt starka” i Stockholm så fanns det nog ingen som skulle matcha den ränta jag får av SBAB idag. Jag passade på att fråga dem om vilka andra banker de samarbetar med, men det är hemligt. Det var nog hemligt att de samarbetade med SBAB också.

Mitt samantagna omdöme av Mitt bolån är att de nog inte har det så lätt. De verkar inte vara så enkelt att förhandla med storbankerna utan man är hänvisad till nischbanker.

Lånbyte.se har en snygg sajt där man får fylla i väldigt mycket information. Lånbyte.se tar ett arvode av mig som låntagare på 795 kr om de lyckas förhandla ett lån som jag vill ta. Detta måste bli bra tänkte jag och fyllde glatt i alla uppgifter de ville ha. Även Lånbyte.se ville ha mer information så jag ringde upp dem att prata med dem och för att höra lite om vilka banker de arbetar med. Efter att jag berättat alla uppgifter som Lånbyte.se vill ha så försökta jag få veta lite mer om hur de jobbar och vilka banker som de samarbetar med. Det var hemligt. Lånbyte.se får provision av bankerna, men vilken sorts provision eller hur stor den är var hemligt. Jag fick prata med en chef som hade en lång förklaring till varför det var så hemligt, huvudsakligen var det för att bankerna inte ville att jag skulle få sårade känslor om de ratade mig som kund.

Ett par dagar efter att jag pratat med Lånbyte.se fick jag ett email där de meddelande att de inte kunde matcha den ränta jag har idag utan de lägger in mig i sin tjänst ”räntebevakningen” som är en tjänst för kunder som redan har en bra ränta och därför tar lite längre tid att förhandla åt.

Mitt omdöme om Lånbyte.se blir att de tyvärr inte lyckades så bra de heller.

Bolånegruppen har ett delvis annat koncept än de övriga räntepressarna. Istället för att få provision av bankerna så får du betala en större avgift. Avgiften baserar sig på den rabatt mot listräntan Bolånegruppen lyckas förhandla fram. I deras exempel på hemsidan så hjälper de till att spara 5000 kr på ett år och den avgift du betalar till Bolånegruppen blir då 12 % av den besparingen, dvs 600 kr.

Efter att jag anmält mig på Bolånegruppens hemsida så hörde jag inte så mycket utan jag ringde upp dem för att kolla läget. Jag fick prata med Dag, en av grundarna som var en ung och väldigt trevlig kille. Dag berättade om deras företag och hur de jobbade. De är ju de enda som inte tar provision från bankerna. Exakt vilka banker kunde han inte berätta utan det berodde på var de fick napp, men mellan raderna framgick det att storbankerna är väldigt svårflörtade. Bolånegruppen har haft framgångar i Skåne och Halland där det finns lokala banker som Sparbanken Syd och nu senast har de även lyckats förmedla lån i Eskilstuna. Än så länge hade de inte lyckats pressa några räntor i Stockholm och hans prognos var inte det nog inte skulle bli någon lyckad förhandling inom den närmaste månaden i alla fall. Hans förklaring var att bankerna i Stockholm inte verkar vara intresserade av att skaffa nya kunder. De har redan tillräckligt tillströmning av nya kunder.

Bolånegruppen verkar vara väldigt sympatiska. Mitt omdöme om dem är att de verkar också lida av att storbankerna inte vill förhandla med dem heller.

Bättre bolån är den enda räntepressare som berättar vilken bank de samarbetar med. De förmedlar lån från SBAB. De tar ut en ganska saftig avgift på 2950 kr och det gör att man måste spara ganska mycket för att det ska löna sig att anlita dem. De får dessutom provision från SBAB. Källor som står Bättre Bolån nära uppskattar att den provisionen är 0.1 % – 0.15% av lånebeloppet under lånets löptid, så om jag lånar 2 miljoner i ett år via Bättre Bolån bör deras inkomst på mitt lån vara någonstans kring 5000 – 6000 kronor.

Bättre bolån var också den enda av räntepressarna som gav mig ett erbjudande. Jag kan få låna för 1,22 % av dem. Räknar man med ett lånebelopp på 2 miljoner och räknar om den icke avdragsgilla avgiften till avdragsgill ränta så sparar jag 0,1 % istället för de 0,3 % som det ser ut när jag bara jämför räntesatsen. (Bättre Bolån hävdar att deras avgift faktiskt är avdragsgill, men först när man säljer lägenheten.)

Omdömet om Bättre bolån blir ändå ganska bra, de var de enda som faktiskt kunde erbjuda åtminstone en liten besparing, även om de var förhållandevis tysta om avgifterna och inte berättade om dem förrän jag frågade dem. I andra omdömen på nätet så är det också avgifterna som deras kunder retar sig på.

Det verkar väldigt bra med alla dessa räntepressare, men när man skrapar på ytan så finns det flera frågetecken. Det förfaller som om storbankerna motarbetar dem. Kanske inte så konstigt eftersom de försöker tränga sig in i bankens väldigt lönsamma affärer och ta en rejäl bit av kakan.

De flesta är helt utan transparens. Du får inte veta vilka banker som de pratat med. Om du anlitar ett ombud som arbetar på ditt uppdrag borde du få veta vad de gör, vem de pratar med och hur de får betalt. I och med att allt detta är ”sekretessbelagt”, utom i fallet med Bättre bolån, saknar du som kund helt möjlighet att avgöra om de verkligen gör ett bra jobb.

Det är intressant att SvDs Räntekarta och Räntepanel bedömer att jag skulle kunna få en ränta på 1,09 % men det är tydligt att jag nog behöver förhandla med banken själv för att lyckas med det.

Tips att hålla koll på om du anlitar en räntepressare

Ta räntan som räntepressaren förhandlar fram och gå till en bank som du skulle kunna tänka dig att byta till. Be dem matcha räntepressarens erbjudande. Tag sedan den nya bankens erbjudande och gå till din vanliga bank och en be dem matcha den räntan. Om din gamla bank inte kan matcha så beror de på att de värderar något annat än att ha kvar dig som kund.

Håll koll på avgifterna till räntepressaren. De är inte avdragsgilla på samma sätt som räntan på ett bolån är.

 

 

foto: Taxcredits.net, http://taxcredits.net/