Därför minskade inbrotten med 36 procent

En ny utvärdering från Samverkan mot brott visar att grannsamverkan ger resultat. I genomsnitt har inbrotten i områden som tillämpar grannsamverkan minskat med 36 procent, jämfört med åtta procent i kontrollområden. Bakom Grannsamverkan står bland att Polisen, en rad försäkringsbolag, SSF Stöldskyddsföreningen, Sveriges Kommuner och Landsting, samt Brottsförebyggande rådet.

Utvärderingen, som är resultatet av två års arbete, visar även att 38 procent upplever en ökad känsla av trygghet, att fler polisingripanden skett i de berörda områden, och att intresse för grannsamverkan ökat. Idag tillämpas samarbetet i närmare 30 000 områden i Sverige.

Grannsamverkans metod utgår bland annat från att man ska vara vaksam och kontakta polisen om något misstänkt inträffa, meddela om man är bortrest och att förvara värdesaker med eftertanke.

Om författaren

Jakob Stenberg

Jakob är journalist och skriver om brf:er, bostadsfrågor och ekonomi.

Relaterade artiklar