Mostphotos

Så ser ditt och föreningens ansvar ut för barnens studsmatta

Sommar, utelek och glada barn. Men har ni koll på ansvaret som kommer med barnens ”leksaker”? När det gäller studsmattor och pooler har både föräldrar och bostadsrättsföreningar ett större ansvar än många kan tro.

Nu är vi mitt i hetaste sommartiden med allt vad det innebär. Barn är lediga från skolan och vill naturligtvis leka, bada, studsa och äta glass. Alla trevliga saker, men tänk efter innan ni sätter upp en studsmatta eller pool på föreningens mark, det kan nämligen krävas tillstånd. Styrelsen bör informera om vad som gäller för att undvika missförstånd, olyckor och tvister, skriver Bostadsrätterna.

Så vad gäller när en medlem vill sätta upp en studsmatta eller en pool ovan mark?

Först och främst är det viktigt att medlemmen frågar styrelsen om det är ok att sätta upp leksaker som studsmatta eller pool, det är nämligen styrelsen som avgör om det är tillåtet eller inte, det kräver ett tillstånd. Anledningen är inte minst för att styrelsen har ett ansvar om olyckan skulle vara framme, skriver organisationen på sin hemsida.

Föreningen ansvarar till exempel för att det finns skyddsnät till studsmattan och att det inte finns fel som kan göra att det uppstår skador. När det gäller pooler kan det behövas staket runt och skydd ovanpå för att undvika drunkningsolyckor, och detta måste kontrolleras löpande.

Även om medlemmen har ett större ansvar när dessa uteleksaker står på egen tomt som tillhör bostadsrätten, så har föreningen fortfarande ett medansvar, även om föräldrarna har det övergripande ansvaret, enligt tidningen.  

Dessutom är det viktigt att tänka på att högljudd lek kan leda till klagomål i föreningen. Barnskrik anses dock vara något man som granne måste tåla i hög utsträckning. Vägen framåt brukar vara dialog, skriver Bostadsrätterna.

Foto: Mostphotos