Bostadspriserna på rekordnivåer – här ökar de mest

Trots ekonomvarningar om lågkonjunktur så sticker bostadspriserna iväg. ”Det verkar inte som att köparna har tagit till sig negativa nyheter om handelskonflikter och ekonomisk inbromsning i omvärlden”, säger Staffan Tell på Hemnet till SvD.

Både Hemnet och Svensk Mäklarstatistik pekar på att det just nu sker ovanligt många bostadsförsäljningar och att utbudet av bostäder är stort. Augustisiffrorna ligger på rekordnivåer.

– Utbudet är det högsta hittills för en augustimånad. Drygt 22 000 bostadsrätter till salu var 4 procent högre än augusti i fjol och 18 procent högre än augusti 2017. Det är såklart lite anmärkningsvärt att utbudet ligger på så höga nivåer, säger Staffan Tell, talesman för Hemnet, till SvD.

Bostadspriserna har klättrat uppåt under våren, och fortsatte att göra det även under augusti, visar statistiken. I storstadsområdena är det framför allt bostadsrätter som står för prisstegringen, då priser på villor har stått och stampat lite grann.

I Stockholms innerstad och i centrala Göteborg har priserna ökat med två procent på en månad, vilket innebär att genomsnittspriserna nu har hamnat över 90 000 respektive 63 000 kronor per kvadratmeter.

Men Björn Wellhagen, vd vid Mäklarsamfundet, menar att det inte går att bedöma uppgångar enstaka månader för att dra vettiga slutsatser.

– På årsbasis vill jag då kalla läget för stabilt. Priserna ökar ungefär med inflationen och det är den nivå vi kan vänta, säger han till SvD.

Staffan Tell tror dock på fortsatta prisökningar och pekar bland annat på att fler budgivningar än vanligt har stuckit iväg den senaste tiden, trots varningar om sämre tider och orosmoln i omvärlden. Han blir därför inte förvånad om prisstegringarna fortsätter i höst.

De senaste 20 åren har bostadsrättspriserna i hela riket ökat med 579 procent, visar en kartläggning av Svensk Fastighetsförmedling, som publicerades förra året.  

– Historiskt sett har Sveriges bostadspriser utvecklats stadigt uppåt de senaste 20 åren, men ökningarna har varit betydligt kraftigare de senaste fem åren, sa Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling, i samband med lanseringen av siffrorna.

Så mycket har priserna ökat i augusti, enligt Svensk Mäklarstatistik:

Hela landet: + 1% (en månad), + 2% (tre månader), + 3% (12 månader)

Centrala Stockholm: + 2% (en månad), + 3% (tre månader), + 2% (12 månader)

Centrala Göteborg: + 2% (en månad), + 5% (tre månader), + 3 % (12 månader)

Centrala Malmö: + 1% (en månad), + 3% (tre månader), + 7% (12 månader)

Här har bostadsrättspriserna ökat mest de senaste 20 åren, enligt Svensk Fastighetsförmedling

1. Upplands-Bro kommun 2 474%
2. Trelleborgs kommun 2 257 %
3. Huddinge kommun 1 903 %
4. Botkyrka kommun 1 845 %
5. Jönköpings kommun 1 632 %