Coronaeffekten: Så mycket kostar en trea i Stockholm

För första gången någonsin kostar en trea i Stockholm i genomsnitt 100 000 kronor per kvadratmeter. ”Det är sannolikt en effekt av ökad efterfrågan på boyta under pandemin”, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till DI. Trenden gäller i hela landet – även om den är starkast i huvudstaden.

Prisuppgången på bostadsmarknaden drivs framför allt av utvecklingen för större lägenheter, skriver Dagens Industri. En ny analys av Hemnet visar att större lägenheter, där ettor och tvåor exkluderas, har ökat i pris med 11 procent i landet. I Stockholm kostar treor i genomsnitt för första gången över 100 000 kronor per kvadratmeter.

Tittar man på kvardatmeterpriser för hela landet låg en etta 2019 på 36 200 kronor för en trea och precis över 50 000 kronor för en etta. Nu i slutet av 2020 ligger kvadratmeterpriset för en trea på 41 100 kronor och 53 000 kronor för en etta. Glappet mellan ettor och treor har alltså minskat med omkring 10 procent, enligt Hemnets siffror.

– Skillnaderna i pris mellan små och stora lägenheter har blivit mindre under året, sannolikt som en effekt av en ökad efterfrågan på boyta under pandemin. Utvecklingen för ettor hålls också i större utsträckning emot av kreditrestriktioner, då dessa oftare efterfrågas av ensamägare, säger Erik Holmberg till DI.