Så stoppar du getinginvasionen

Sommaren är här och med det ökar aktiviteten på innergården. Kanske är det dags för en midsommarfest, lite trädgårdsfixande eller bara en slapp dag i solen? 2014 var en getingsommar och eftersom mycket tyder på att varannan sommar är en getingsommar, är risken överhängande att årets sommar blir just en sådan.

Getingar spelar en viktig roll i naturen, men utöver att vara ett störande inslag en varm dag i hängmattan eller en ljummen kväll vid grillen, kan ett getingstick vara livshotande för personer med allergi mot getingstick.
Så, vad gör man för att undvika getingar på innergården?

Först och främst är det viktigt med förebyggande arbete. Låt inte kött eller sötsaker stå framme för länge utomhus och torka av bordet ordentligt. Undvik även att springa runt och försöka vifta bort getingarna.

Anticimex har tagit fram en rad tips för hur man blir av med getinggästerna:

  • På våren vaknar getingdrottningen och börjar söka efter en ny boplats. Nu är det dags att hålla utkik efter nya bon. Boet är litet till en början och ser ut som en rund ljusgrå boll.
  • Leta under utskjutande tak, vid uteplatser eller bodar. Getingar övervintrar aldrig i gamla bon, men om du tidigare har haft getingbon någonstans, titta på samma ställen.
  • Om du ser en geting som är ute och flyger – följ efter. Förr eller senare återvänder den till sitt bo med föda eller byggmaterial.
  • Om du hittar ett bo som inte är större än en pingisboll, innehåller det troligen endast getingdrottningen och larver. Då kan du ta bort det själv så länge du inte är allergisk mot getingens stick.

En fråga återstår: hur flyttar man egentligen ett getingbo? Enklast är att flytta getingboet under vintertid då det är tomt, men det hjälper ju inte särskilt mycket i nuläget.

Eftersom getingboet växer under sommarmånaderna kan det vara förenat med risker att ta ner det i slutet av sommaren. Kontakta i så fall professionell hjälp.

Men om boet inte hunnit växa sig stort kan du passa på att flytta det redan nu. Vänta tills det är mörkt ute och alla getingar är på plats i boet, tipsar Anticimex. Ledordet är försiktighet. Ta på dig skyddshandskar och en bislöja eller något liknande att skyla ansiktet med. Bär försiktigt ner boet i en burk som du kan täcka över, med ett lock eller en plastpåse, och flytta boet till en lämplig plats.